Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

08. 09. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Letnja pozornica zatvorena za kulturu

Nakon sastanka direktora institucija kulture i gradonačelnice Dragane Sotirovski, odložene su sve programske aktivnosti na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, zbog nemogućnosti kontrolisanja bezbednosti publike i učesnika. Ranije najavljivana predstava Cigani lete u nebo i koncert pod dirigentskom palicom Svilena Simeonova, Niškog simfonijskog orkestra na Letnjoj pozornici, neće biti izvedene. Kulturne institucije nastavljaju sa izvođenjem redovnog programa, dok prema mišljenju Instituta za javno zdravlje i proceni epidemiološke situacije u Nišu, trenutno nema uslova da se održe kulturne manifestacije planirane za septembar mesec.

Otvaranje koncertne sezone Simfonijskog orkestra planirano za petak 11. septembar je odloženo. Posetioci koji su ranije kupili karte mogu da izvrše povraćaj novca svakog radnog dana u periodu od 8h do 15h na blagajni Simfonijskog orkestra.

Radovali smo se ponovnom susretu sa publikom nakon šest mesci pauze, kažu u Simfonijskom okestru i dodaju da je jedini način da publika oseti umetnost koju stvaraju, izvođenje muzičkih dela uživo. Dodaju da nastavljaju sa redovnim aktivnostima i  da će naredni koncert biti održan na kamernoj sceni sa adaptiranim delima za manji sastav orkestra.  Broj karata će biti ograničen na 70 do 80, srazmerno broju posetilaca koji će moći da prisustviju muzičkom izvođenju, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite. Tačan datum još uvek nije poznat.

Sezona u Pozorišu lutaka  koja je trebalo da otpočne izvođenjem predstave Mala princeza na Letnjoj pozornici, otkazana je  samo par dana pre izvođenja, nakon čega je promenjen ambijent. Međutim, do otvaranja sezone nije došlo, jer je na snagu stupila nova zabrana okupljanja više od 30 ljudi na otvorenom. Ipak, samo dva dana nakon te, iz Pozorišta  lutaka su putem svoje fb stranice obavestili publiku o novoj odluci.

Novu sezona u Pozorištu Lutaka otvara predstava Mala princeza, koja će ovoga biti izvedena u pozorišnoj sali, u nedelju 13. semtembra od 11.30h. Posetiocima će prilikom ulaska biti izmerena telesna temperatura i definfikovane ruke, a nošenje maski i držanje distance je obavezno. Cena karata je nepromenjena, 200 dinara za pojedinačne ulaznice i 150 dinara za organizovane posete škola i vrtića. 

Narodno pozorište u Nišu nastavlja sa redovnim radom, izvođenjem predstava pod nebeskim svodom u dvorištu Banovine, kao i na kamernoj sceni, u sali Narodnog pozorišta.

Prva u nizu predstava Cigani lete u nebo, koja je trebalo da se održi u sredu, 9. septembra od 20.30h na Letnjoj pozornici, otkazana je. Gledaoci koji su već kupili ulaznice mogu izvršiti povraćaj novca na blagajni pozorišta, ili ih zameniti za neku drugu predstavu sa repertoara.

Ljubitelje pozorišta očekuje nova predstava U čije ime, u četvrtak na kamernoj sceni  od 20.30h u sali Narodnog pozorišta, a od naredne nedelje će predstave biti izvedene u dvorištu Univeriteta u Banovini. Broj mesta je organičen, te je karte neophodno kupiti ili rezervisati ranije, a cena ulaznica poslednjeg letnjeg meseca iznosi 300, 00 dinara.

Na dan odigravanja predstave, ulaznice se mogu kupiti najkasnije do 19:30, kako bi se izbegle potencijalne gužve. Gledaoci će moći da uđu u salu jedino s maskom.

Podsetimo, kulturne manifestacije odložene za jesen: Filmski susreti, Nišvil, Književna kolonija Sićevo, Likovna kolonija Sićevo, NIMUS, Dani bureka, Međunarodni gastro turistički festival, Majska pesma, Koncert omladinske filharmonije na spomen parku Bubanj, Sajam automobila, neće biti odražane.

Likovna kolonija Sićevo će po prvi put u svojoj istoriji šest decenija dugoj, biti organizovana onjajn, tačan datum još nije poznat. Iz Galerije savremene  likovne umetnosti napominju da će nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima.

Književna kolonija Sičevo će biti odložena za narednu godinu, kaže Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra i objašnjava da će neke od planiranih programskog aktivnosti kolonije biti organizovane u drugačijem obliku, kao pojedinačni programi Niškog kulturnog centra. To se pre svega odnosi na goste iz inostranstva koji su doputovali u Srbiju zbog kolonije.

Predsednik Unije pekara, Bratislav Vukadinović kaže da neće odustati od obeležavanja tradicionalne manifestacije posvećene najpoznatijem južnjačkom doručkubureku i da će se ovaj dan obeležiti skromno u skladu sa datim uslovima.

On napominje da su Leskovčani pronašli kreativan način da ipak obeleže dan posvećen roštilju, iako je Roštiljijada otkazana. Napravili supreljskavicu tešku 33 kg, a mi ćemo napraviti najveći burek koji ćemo podeliti sugrađankama i sugrađanima uz poštovanje svih propisanih mera zaštite, kaže Vukadinović i dodaje da će burek biti majstorsko delo najmlađeg pekara Novaka Stevanovića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage