Home  |  Kultura  |  Niški pijanista Andrej Cincarević održao koncert u hramu svetog Marka u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

09. 09. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Niški pijanista Andrej Cincarević održao koncert u hramu svetog Marka u Beogradu

U renoviranoj kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, održan je klavirski duo nastup, u izvođenju Nišlije Andreja Cincarevića i Andrijane Božić iz Valjeva, uz blagoslov i prisustvo Njegove Svetosti patrijarha srpskog G.G. Irineja.

Pored srpskog patrijarha Irineja, koncertu u kripti beogradske Gračanice, prisustvovali su i Preosvećeni vladika niški Arsenije i gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Tehnički precizno, muzički i tempremantno nadahnuto, kao prirodna osobenost mladim ljudima željnim istraživanju, dvoje umetnika, posebno su se istakli u izvođenju Plesa smrti, francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, utisci su Niške crkvene pevačke družine Branko nakon koncerta.

Na koncertu su izvedene i kompozicije Volfganaga Amadeusa Mocarata i P. I. Čajkovskog.

Andrej Cincarević, dvadesetsedmogodišnjak iz Niša, potiče iz svešteničko-muzičke porodice. Prve korake u svetu muzike načinio je u horu Branko. Nakon završenog osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja, uzeo je učešće u komponovanju, aranžmanima i dirigovanju.

Završio je Muzičku akademiju u Beogradu i upisao doktorske studije, odsek klavir, u klasi dr Maje Rajković. Asistent je na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu.

U Niškoj crkveno pevačkoj druži Branko o mladom izvođaču imaju samo reči hvale: Životno i muzičko iskustvo, pre svega u NCPD Branko, nastupi, turneje, brojne domaće i strane nagrade Andreja Cincarevića, daju nadu da grad Niš ima kulturnu budućnost kao prestonica juga Srbije, sa svim svojim lokalnim specifičnostima, a ovaj mladi umetnik je upravo pravi primer, kako da taj temperament prikažemo svetu u najboljem svetlu.

Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu građena je od 1931. do 1940. godine u neposrednoj blizini stare crkve iz 1835. godine, prema planovima arhitekata Petra i Branka Krstića i uzoru na crkvu manastira Gračanica. Opremanje i ukrašavanje hrama još nije završeno.

Do izgradnje hrama Svetog Save na Vračaru, bila je najveća pravoslavna crkva u predratnoj Jugoslaviji i bivšoj SFRJ. U porti ckrve Sv. Marka počivaju kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Obrenvić, poznata kao Draga Mašin.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage