Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

14. 09. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Izložen plakat sa potpisom reditelja Koste Gavrasa

U Galeriji Niškog kulturnog centra otvorena je izložba Zlatne palme, plakata nagrađenih filmova na prestižnom festivalu u Kanu, koja se dodeljuje više od pola veka. Ova kolekcija predstavlja kinematografije: Francuske, Italije SAD, Srbije, Japana, Grčke, te filmove značajnih reditelja: Felinija, Viskontija, Gavrasa, Kusturice, Polanskog i drugih. Plakate su realizovali najznačajniji svetski ilustratori: Thos, Masci, Baltimor, Burduz i drugi. Izloženi plakati deo su privatne kolekcije Nebojše Bošnjaka.

Značaj izložbe je dvostruk.Posetioci se s jedne strane upoznaju sa najprestižnijim ostvarenjima filmske umetnosti, a s druge razvojnom istorijom filmskog plakata, budući da su najranija ostvarenja bila propraćena odgovarajućim plakatima, poput filma Poliveni polivač, braće Limijer, objašnjava Dejan Dabić filmski kritičar.

Pred nama je izložba koja predstavlja pobednike kanskog festivala više od 30 godina unazad, kaže naš sagovornik.

Za područje bivše Jugoslavije, najznačajnija je 1985.godina, o čemu svedoči plakat tadašnjeg kanskog pobednika Oca na službenom putu koji je režirao Emir Kusturica. Žirijem je predsedavao veliki Miloš Forman čime je nagrada još više dobila na značaju, a to je istovremeno i najvažnija nagrada jednom dugometražnom igranom filmu u istoriji nekadašnje jugoslovenske kinematografije, priča Dabić

Plakati sa ove izložbe obuhvataju remek dela iz različitih perioda svetske kinematografije poput filmova; Pariz, Teksas, Vima Vendersa, Gepard Lukina Viskontija, Nestao Koste Gavrasa, pa u neko najnovije vreme Pijanista Romana Polanskog i Ljubav Miahela Hanekea, objašnjava on.

Kolekcionar Nebojša Bošnjak  filmske plakate je počeo da sakuplja od kad se preselio u Pariz, a to je, kaže, bilo osamdestih godina prolog veka. Deo kolekcije kanskih pobednika predstavlja 12 filmskih plakata najznačajnijih svetskih reditelja, ponosno ističe Bošnjak . Kada pričamo o plakatima ne smemo zaboraviti i ilustatore, a ova izložba pruža uvid u razvoj ne samo filmske već i likovne umetnosti. Šezdesetih godina je prilikom dizajna plakata korišćena litografija kao kod plakata za filmove Dolčevita i Gepard, osamdesetih imamo fotomontaže, a danas su to fotografije, objašnjava i dodaje da je svoju prvu izložbu održao u Kanu 1987. godine na tridesetogosišnjicu rada proslavljenog glumca Žan Pol Belmonda.

Ispričao nam je da je njegova kolecija u jednom momentu brojala 6.000 plakata.  Okriva da je u planu  je monografija, a zatim i izložba plakata posvećena najvećim filmskim zvezdama, koju će publika imati prilike da vidi već naredne godine na Filmskim susretima.

Na izložbi je predstavljen plakat za film Nestali sa potpisom reditelja Koste Gavrasa, a ljubitelji filmske umetnosti je mogu pogledati do 25. septembra svakog radnog dana od 09h do 17h.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage