Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

15. 09. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Stalna izložbena postavka želja za 50. rođendan Galerije

Povodom 50 godina rada i postojanja, a u cilju prezentacije bogatog umetničkog opusa Galerije savremene likovne umetnosti, priređena je izložba pod nazivom Izbor iz Zbrike dela likovnih umetnika Niša, na dve lokacije: u Oficirskom domu i Pavijonu u Tvrđavi. Autorka izložbe je muzejska savetnica Radmila Kostić.

U odabiru dela trudila sam se da izabrem radove onih umetnika koji su ostavili značajan pečat u likovnom životu Grada Niša od 1970. godine do danas. Formiranje te zbirke vezujemo za brojne izlagačke delatnosti likovnih umetnika Niša koji sežu još od posle rata. Najpre su se umetnici skupljali u Voždovoj školi, a 1948. godine su osnovali Društvo likovnih umetnika Niša, zatim 1980. to društvo prerasta u ogranak ULUSa. Niški umetnici, članovi ULUSa saminicijativno organizovali izložbe svake godine priča Radmila Kostić, muzejska savetnica.

Fond Galerije se postepeno popunjavao kako individualnim poklonima umetnika tako i otkupnim nagradama sa likovnih kolonija pre svega Likovnoj koloniji Sićevo, ali i likovnoj koloniji u Cernu koju je formirana osamdesetih godina zahvaljujući doktoru Davidu Pajiću.

Trudili smo se da na jednom mestu objedinimo likovno stvaralaštvo niških umetnika kroz sve medije. Moram da istaknem da smo krajem sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u vreme stare Jugoslavije, osvajali značajne nagrade na republičkom nivou i da su radovi niških umetnika bili zapaženi u to vreme, priča Kostićeva i dodaje da je u tom periodu i formiran najveći deo kolekcije umetničkih dela.

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu poseduje bogat fond i jednu od najreprezentativnijih kolekcija u čitavoj zemlji, formiranoj tokom  50. godina rada i postojanja i čini je oko 1700 umetničkih dela: slika, skulptura, grafika, crteža i novih medija, kaže Emilija Ćosić Bilić, direktorka Galerije savremene likovne umetnosti.

Još davne 1950. godine kada je na inicijativu Likovnih umetnika Niša osnovana Galerija savremene likovne umetnosti čiji je prvi direktor bio dr Lazar Trifunović postavljne je jedan značaj cilj a to je formiranje stalne postavke. Iskreno se nadam se da će sve ove izložbe koje smo priredili tokom godine, od 9. juna koji jeste zvaničan datum osnivanja naše ustanove, ukazati koliko bi bilo značajnoo postojanje stalne postavke u našem gradu. To bi nesumljivo doprinelo daleko kvalitetnijom kulturnoj i turističkoj ponudi grada ali i regiona, ističe sagovornica.

Izložba je otvorena do 6. oktobra. Posetioci su dužni da na dezinfikuju ruke i obuću pri ulasku u galeriju, a nošnje maski u izložbenom prostoru je obavezno. Broj posetilaca je ograničen.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage