Home  |  Kultura  |  Filmski susreti ipak u izmenjenom izdanju u bioskopu Cineplexx?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

23. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Filmski susreti ipak u izmenjenom izdanju u bioskopu Cineplexx?

Nakon predloga da Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma bude odložen za sledeću godinu, prema svemu sudeći, došlo je do kompromisa, pa će ove godine, ipak, biti održan, ali u izmenjenom izdanju, terminu i okruženju. Svetlosti Letnje pozornice mogle bi zameniti sale bioskopa Cineplexx.

Još uvek se čeka konačna odluka, ali ako Filmskih susreta bude, gledaćemo ih sredinom oktobra u bioskopu Cineplexx. Za sada je planirano da u salama bioskopa Cineplexx bude prikazano deset filmova i dva na dodeli nagrade. 

,,Ove godine 55. Festivala glumačkih ostvarenja neće biti na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, prvo iz epdemiološkoh razloga jer postoji odluka od Štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravlje grada Niša.  Mi smo sa obzirom na činjenicu da su održani neki drugi festivali u našem gradu , Srbiji i skoro svi festivali koji su planirani u septembru, odlučili da predložimo gradu Nišu kao drugom suosnivaču Filmskih festivala da se ovogodišnji festival održi u malo svedenijem obliku u Cineplexu u pet sala, gde bi svi gledali isto," izjavio je za City radio Dejan Dabić. 

Filmovi koji će biti prikazani na dodeli su  Uprkos Magli, Gorana Paskaljevića, urađen u Italiji i dokumentarac o Draganu Panteliću, u produkciji Olivera Paunovića a reditelja Vladimira Ristića, kome će to biti premijerno prikazivanje. 

Svake večeri planirano je prikazivanje po dva filma, a u sali jedan je planirano najavljivanje filmova i predstavljanje glumaca koji bi posetili festival, a zamišljena je i izložba fotografija. 

,,Činjenica je da bismo na ovaj način mogli da nastavimo kontinuitet od 54 godine koliko festival postoji  a da istovremeno ne bude narušen ni gradski budžet ni budžet festivala. Na ovaj način bi sa manje od polovine budžeta realizovali festival,  pa ne bi išli u varijantu kao što će  u Beogradu sledeće godine biti održani dupli festivali. To je predlog koji je potekao od Saveta festivala kao odluka da se obratimo gradu i sad čekamo definitivnu odlluku", istakao je Dejan Dabić. 

 U mnogim gradovima su filmski festivali ipak bili održani, pa je tako došlo do potrebe da se održe i u Nišu, kako kaže Dejan između ostalog i zbog očekivanja građana. 

,, Sada imamo dobru priliku da ipak nastavimo neku vrstu kontinuiteta. Možda mi ne bismo insistirali na toj odluci da nisu održani u drugim gradovima, ali i zato što publika nešto očekuje. Ovo je daleko od pravog festivla i potrošen će biti daleko skromniji novac. Bio sam na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji i oni su  se jedini od domaćih festivala održali na originalnom mestu, na Letnjoj pozornici koja nosi ime Danila Bate Stojkovića i tamo je bilo velilko interesovanje i poštovanje do maksimalno 500 ljudi. Palić je održao festival uz  manju ili veću podršku lokalne samouprave Subotice, nisu organizovali u onim ambijentima koji su uobičajni, nije bilo letnje pozornice i terase, bio  je održan u  bioskopu Abazija. Održan je Dunav film fest  u Smederevu sa manjim brojem gledalaca,  a priprema se i leskovački  LIFFE, koji će biti u drugim ambijentima uz podršku lokalne samouprave", rekao je Dabić.

Da se podsetimo, Filmski festival u Nišu je imao dozvolu od Kriznog štaba da se održi uz maksimalno 500 posetilaca a kasnije je i ta odluka povučena. Šta će biti na kraju ostaje nam samo da strpljivo sačekamo. 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

23.09.

2020.

Pacha [neregistrovani] u 22:27

Neverovatno

Znači bezbednije je održati festival
u zatvorenom prostoru nego na
letnjoj pozornici pod vedrim nebom...
Van svake pameti

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage