Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

13. 10. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija

Održan je sastanak predstavnika institucija kulture iz regiona južne i jugoistočne Srbije, povodom obeležavanja nacionalne manifestacije Muzeji za 10, koja bi trebalo da se održi od 9.do 15. novembra. Sastanku su prisustvovali dr Biljana Đorđević iz Narodnog muzeja u Beogradu i Slavko Spasić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije.

 

Manifestacija je ove godine pomerena zbog vanredne situacije. U toku su sastanci sa kordinacionim telima u čitavoj Srbiji. Još nemamo jedinstven stav na koji način će se organizovati ova manifestacija. To u mnogome zavisi od epidemiološke situacije, kaže Željko Anđelković, organizator muzejskih aktivnosti. Dodaje da još uvek nije poznato da li će publika u specijalnoj noći, muzejima u čast, moći da ih poseti, ili će sadržaje pratiti putem onlajn platforme. 

Slavko Spasić je istakao da je ova manifestacija značajna za sve muzeje, jer na taj način manji muzeji dobijaju priliku da budu vidljiviji široj publici.

Na izvestan način žalim zbog toga što je korona poremetila sve, jer su istraživanja rađena nakon Noći muzeja pokazala da smo ovom manifestacijom privukli publiku koju smo najmanje imali među posetiocima, a to je radno aktivno stanovništvo, kaže dr Biljana Đorđević. Vođeni time, objašnjava sagovornica, neki muzeji u prestonici su promenili naćin rada i umesto tradicionalnog radnog vremena, uveli kasne posete. Neki od njih sada rade do 20h pa i do 22h, umesto do 15h, kao nekad.

Na sastanku je bilo reći o tome kako je korovavirus izmenio tradicionalno poimanje muzej, jer su publici muzeji sada bii dostupni virtuelno. Publika je po prvi put imala mogućnost da poseti brojne svetske i domaće muzeje, da ih istraži, upozna i poželi da ih poseti. Zaključak sastanka je:  važno je napraviti kreativan sadržaj koji će privući publiku, a to je moguće kroz interesantnu priču koja spaja vizuelno i tekstualno.

Situacija sa koronom nas je hendikepirala, ali isto tako nam je pružila mogućnost da radimo na savremeniji način. Primetila sam da ljudi vole da im se ono što je prikazano u muzeju predstavi na drugačiji način. Da se stavi u kontekst, poput priče o nekoj slici ili eksponatu, kaže Đorđevićeva.

Jedna od zamisli ovogodišnje manifestacije je i nagradni konkurs koji bi publici pružio priliku da dobije ulogu naratora i ispriča priču iz muzeja u vidu kratkog video zapisa koji će trajati par minuta.

 

Kako će izgledati program  manifestacije biće poznato kroz desetak dana. Ovogodišnja tema Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija, šalje poruku da su muzeji otvoreni za sve. Manifestacija Muzeji za 10 , organizuje se od 2015. godine u Republici Srbiji. Nosilac je Narodni muzej u Beogradu, a pored njega tu su i Ministrastvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzejsko društvo Srbije i Nacionalni kominet Srbije IKOM.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage