Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

14. 10. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Otvorena izložba grafike "Genius loci" u Tvrđavi

Postavka grafike mlade umetnice Đurđe Sivački izložene su u sredu 14. oktobra, a poštovaoci umetnosti moći će da je posete do 01. novembra u Paviljonu u Tvrđavi.

Želeći da prikaže svoj doživljaj samoće i sopstva, Sivački je to predstavila kroz grafike praznih i napuštenih prostora bez ljudi, sa kojih su se mogli osetiti tišina i mir.

Izložba pod nazivom Genius loci (duh grada), kroz jednostavnost i minimalizam predstavlja delove grada i mesta izvan gradske buke i civilizacije.

,,Njihova ogoljenost i bazičnost onemogućavaju nam precizno pozicioniranje u vremenu , kao i određivanje njihove trenutno namene", objašnjava umetnica Đurđa Sivački.

Prizori sa grafika su svedeni na objekte i mesta koja se ne koriste. Od napuštenih zgrada, golih zidova, sa velikim prozorima kroz koje dopire svetlost obasjavajući prazninu, do nezavršenih građevina uraslih u mahovinu.

,,Gradovi danas predstavljaju haotično nagomilavanje najrazličitijih enterijera u prostoru. Sintagmom Genius loci problematizuje se jedinstvenost ovih građevina i najzad njihovo postojanje, kao i problem individue u takvom okruženju", zaključuje Sivački.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage