Home  |  Kultura  |  Monografija o Starom groblju čuva sećanje na pretke i slavne Nišlije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

15. 10. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Monografija o Starom groblju čuva sećanje na pretke i slavne Nišlije

Groblja su, odvajkada, sveta mesta koja podsećaju na pretke i prošla vremena. Prema grobljima bi trebalo da se odnosimo sa poštovanjem. Spomenici koji prkosno stoje, istorija su koja se čuva i sa kojih može mnogo da se sazna o kulturi i tradiciji jednog naroda.

U Nišu, Staro groblje koje je oaza mira i istorijska baština, godinama predstavlja tužnu sliku zaboravljenih uspomena. Spomenici obrasli u šiblje i trnje, gde je više nemoguće doći do imena onog ko počiva tu, realnost su koju gledamo decenijama unazad .

Kako bi sačuvali od zaborava imena  ličnosti koje su sahranjene na Starom, Jevrejskom, Vojnom, Pantelejskom i Engleskom groblju, ali i svim kosturnicama u Nišu, gde leže ostaci naših predaka, Živojin Stanisavljević i Milan Dimitrijević, koji su godinama radili u u organima i državnim preduzećima Grada Niša,  prikupili su materijal za monografiju koju planiraju da izdaju.

Evidentirali smo preko 68 znamenitih ličnosti Niša. Popisali smo i druge znamenite ličnosti Niša, preko 60 je na beogradskim grobljima. Posebno su obrađene ličnosti u Nišu,  a  posebno ličnosti sahranjene na Novom groblju u Beogradu. To ćemo dati kao prilog da  se vidi šta je sve Niš  imao od značajnih ljudi, iz nauke, kulture, trgovine i drugih sfera. 

Do sada je prikupljeno 86 imena sa grobova, a među njima su čuvene ličnosti iz istorije kao što je učitelj Anastasije Tasa Petrović, vojvoda Nikola Kole Rašić i mnogi drugi sahranjeni kako na Starom, tako i na ostalim grobljima o kojima se malo zna. Takođe su popisani objekti koji su zakonom zaštićeni, a sada uništeni.

,,Sva ta mesta gde su sahranjene srpske glave su ostala zabeležena. O svakom od njih je pisano manje ili više, ali je to bilo rastureno po knjigama. Mi smo sve pokušali  da sakupimo u jednu knjigu koja će služiti mladima da shvate kakvo blago imaju" rekao je Živojin Stanisavljević.

Jedan od razloga što su groblja zapostavljena je i taj što u Nišu, kako kaže Stanisavljević, ima više došljaka nego starosedeoca, a  starosedeoci nemaju isti odnos prema gradu.

,, Ne znam kako smo to dozvolili. Mi došljaci smo utopili starosedeoce. U vreme kada sam ja došao u Niš, zatekao sam starosedeoce, prave zaljubljenike u grad. Ja sam od njih poprimio ljubav prema gradu i ostao sam u njemu", izjavio je Stanisavljević i dodao da se takođe odlučio za groblja jer želi da se oduži Nišu.

Stanisavljević kaže da su pored spomenika tragali i za ličnostima različitih nacija. Najveća sramota, kako ističe, jeste to što se prema grobovima nije odnosilo sa poštovanjem, pa na jevrejskim grobovima sada postoje romske kuće, Vojno groblje je nekada bilo uništeno, a sada je samo četvrtina sređena.

"Na Vojničkom groblju smo zidali zgrade. Kada su kosti počele da ispadaju, setili smo se da je to ipak groblje", rekao je Stanisavljević.

Za takav odnos prema istoriji, Stanisavljević kaže da nije u pitanju samo siromaštvo, pa nismo u mogućnosti da uložimo u uređivanje, nego i neodgovornost. ,,Niš ima šta da pokaže. Nije u pitanju samo siromaštvo, nego neodgovornost. Kad kažem neodgovornost i ja sam pripadao delu gradske elite koja je mogla da odlučuje i nismo odlučivali kako treba, istakao je Živojin Stanisavljević.

Podsetimo se, pre nekoliko nedelja počelo je još jedno uređivanje Starog groblja. Stanisavljević podseća da se ono uređuje od 1989. ali se od  tada samo povemeno održava i nikada nije realizovano u potpunosti.

Ostaje nada da će ovakva monografija, biti za primer mladima, ali i svim građanima Niša da čuvaju od zaborava svoje spomenike kulture, sećanje na pretke i neka prošla vremena.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage