Home  |  Kultura  |  “Šefe koji ti je vrag”: Na današnji dan preminuo čovek koji je pozajmio glas Dušku Dugoušku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

09. 11. 2020.

Autor: M.J. Izvor: City radio

“Šefe koji ti je vrag”: Na današnji dan preminuo čovek koji je pozajmio glas Dušku Dugoušku

Smeh je nešto najblagotvornije na svetu. U smehu, kroz smeh, čovek sve nevolje zaboravlja. Neka to bude i za trenutak, ali taj trenutak je dragocen. Nemoguće je da jedno biće bude stalno pod tenzijom, mora negde da pokulja ono nagomilano u njemu” rekao je u jednom intervjuu, naš duhoviti glumac, Nikola Simić.

Na današnji dan preminuo je Nikola Simić, legenda srpske kinematografije. Za života je odigrao preko 160 uloga, i jedno je od najprepoznatljivijih lica sa malih ekrana.

Pored filmova i serija koje su obeležile mnoga odrastanja, pozajmljivao je glasove likovima iz crtanih filmova, a najpoznatiji je Duško Dugouško, sa čuvenom replikom “Šefe koji ti je vrag” i svađom sa Patkom Dačom (Đuzom Stojiljkovićem) oko toga da li je sezona lova na zečeve ili patke. Glas je pozajmljivao kornjači Rafaelu i Sekaču iz Nindža kornjača, kao i Megatronu, Blustriku i Čipu Čejsu.

Uloga po kojoj ga pamtimo je čuveni Dimitrije Pantić, večiti mlađi referent, a zapravo među najstarijima u preduzeću, kome se uvekobećava unapređenje. Njegov šef Srećko Šojić(Lane Gutović) oličenje je beskrupuloznih preduzetnika koji iskorišćavaju radnu snagu i benefite u ime preduzeća, dok je Dimitrije naivan i pravodljubiv čovek koji veruje da će svi na kraju dobiti ono što su zaslužili. Serija prikazuje podelu između onih koji imaju moć i kontrolišu, i onih koji se bore protiv takvog sistema, a ta borba više podseća na borbu protiv vetrenjača.

Dok ne uzmemo motku u šake i najurimo ovakve, imaćemo samo skupu kajganu, kaže Pantić u jednoj od epizoda kada se sukobio sa Šojićem.

I dan danas se citira replika Sido, rodila si idiota, dok ona uzvraća da se za idiota udala.

U Srećnim ljudima, Simić tumači lika Mihajla Ostojića. Ostojić živi u malom kutku sa svojom kozom, u kući koja većim delom pripada porodici Golubović, osim tog dela koji je pregrađen velikim šifonjerom.

Kroz seriju se stalno sukobljava sa Aranđelom (Batom Živojinovićem) i njegovom suprugom Ristanom (Radmilom Savićević).

Prepoznatljiv je i lik deda Tripka, iz serije Porodično blago, kao i njegovi ispadi.

Simić je u glumačke vode ušao slučajno, a postao je prepoznatljiv širom Jugoslavije.

Bio je član JDP-a. Prvi put se pojavio 1957. Predstava, u kojoj je glumio Viktora Emanuela – Pošu, Buba u uhu, igra se skoro 50godina bez prestanka.

Nikola je rođen u Beogradu 1934 godine u pekarskoj porodici. U glumačke vode uplovio je slučajno, bratovljevom “krivicom”. Prvu ulogu u jugoslovenskom dramskom pozorištu, imao je 1957. godine. Za vreme srednje škole, bio je član dramske sekcije, nakon čega je upisao beogradsku Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, gde je diplomirao glumu.

Njegova dramatična pojava i dosetke, mamile su osmehe gledalaca širom zemlje.

O privatnom životu se ne zna mnogo, jer je od onih koji ga nisu izlagali javnosti. Ženio se četiri puta, a kako nije mogao da ima dece, o svojoj pasotrki i njenoj deci, brinuo je kao da su njegove.

Preminuo je u osamdesetoj godini u Beogradu, posle kraće i teške bolesti.

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage