Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Bioskop

04. 10. 2018. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Slobodna Zona od 7. do 12. novembra

14. izdanje Filmskog festivala Slobodna Zona održaće se od 7. do 12. novembra u 7 bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.


Tokom festivala biće prikazano preko 50 igranih i dokumentarnih filmova, od čega 40 nacionalnih premijera, a Beograd će ugostiti nekoliko desetina filmskih profesionalaca iz celog sveta.

Pored ekskluzivnog filmskog sadržaja, festival će i ove godine karakterisati bogat prateći program: Masterklas predavanja, Projekcije za srednjoškolce, Dnevni razgovori.

Festival Slobodna Zona osnovan je sa idejom da kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara u Srbiji, otvori prostor za pomociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu.

Slobodna Zona je dobitnik: Nagrade Zvezde Beograda 2013. koju dodeljuje Agencija za evropske integracije, godišnje Nagrade za borbu protiv diskriminacije za 2010. i Nagrade Fonda Jelena Šantić za 2008.

Od 2016. godine Filmski festival Slobodna Zona dodeljuje nekoliko nagrada i to Nagradu za najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji, Nagradu za najbolji angažovani film u Regionalnoj konkurenciji, Nagradu za najbolji film u okviru selekcije 14+ (srednjoškolski žiri), kao i Nagradu Human Rights u regionalnoj selekciji.

Slobodnu Zonu do sada su svečano otvarali: Mirjana Karanović, Miki Manojlović,  Biljana Srbljanović, Veran Matić, Boris Buden, Dubravka Ugrešić, Olja Bećković, Viktor Ivančić, Teofil Pančić.

Više od 100 volontera svake godine svojim radom i angažmanom doprinosi uspešnoj realizaciji Filmskog festivala Slobodna Zona. Posvećenost najboljih volontera, njihova motivacija i energija velikim delom zaslužni su za kvalitet Slobodne Zone i imidž kakav festival ima danas!

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, očekivani broj posetilaca na ovogodišnjem 14. izdanju festivala je preko 30.000.

Finansijsku podršku ovogodišnjem izdanju festivala pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa Evropske komsije, Movies that Matter, Rumunski kulturni institut u Beču, Francuski institut, Rekonstrukcija ženski fond i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage