Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

31. 07. 2013. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Poznati filmovi 48. Filmskih susreta u Nišu

Na ovogodišnjem Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma biće prikazano 11 filmova u zvaničnoj konkurenciji, a poslednje večeri, nakon dodele nagrada, i 2 istorijska filma. Projekcija filmova biće digitalna, a počele su i intezivnije pripreme za Filmske susrete koji će trajati od 26. do 31. avgusta.

U zvaničnom takmičarskom programu, na ovogodišnjim Filmskim susretima biće prikazani filmovi: „Kad svane dan“, „Mamaroš“, „Odumiranje“, „Ljubav dolazi kasnije“, „Krugovi“, „Vir“, „Led“, „Artiljero“, „Falsifikator“ i „Skidanje“ i  „Država“. Projekcije filmova biće na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, sem za film „Država“, koji će biti prikazan u bioskopu „Kupina“.

Na zatvaranju festivala, nakon dodele festivalskih nagrada, biće premijerno prikazana 2 srednjometražna filma sa temama iz naše istorije. Najpre, dokumentano-igrani film  „Put ružama posut“, o princezi Oliveri, reditelja Marka Novakovića, a na kraju večeri i niški igrani film „Ponoćna molitva“ reditelja Bobana Rajkovića, po dramskom tekstu Nebojše Ozimića „Senke Ćele kule“.

Posle formiranja saveta 48. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu, za umetničkog direktora festivala, kao i protekle 2 godine, izabran je Dragan Vujić – Vujke.

Na sednici za predsednika saveta festivala, izabran je profesor Igor Novaković, direktor "Jugoistoka" i predsednik Okružnog odbora SPS, ali je on podneo ostavku na tu funkciju. Za zamenika predsednika saveta je izabran glumac Vladan Živković, a za direktora festivala direktorka NKC-a, Bojana Simović. Članovi žirija još uvek nisu poznati, njihova imena će se znati uoči festivala.

Projekcija filmova biće digitalna, a festival ove godine raspolaže sa skromnim budžetom od oko 15 miliona dinara, pa je Savet zaključio i da novčani iznos nagrada bude na prošlogodišnjem nivou.

Festivalske nagrade  

I ove godine dodeljuju se tradicionalne festivalske nagrade, a njihov novčani iznos ostaje nepromenjen u odnosu na prošlu godinu. Laureatu najvišeg priznanja festivala, Gran pri Naise, pripašće i 200.000 dinara, nosioci nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu, car Konstantin i carica Teodora, dobiće po 150.000, dobitnici povelja biće nagrađeni sa po 100.000, a najbolji debitant i epizodista po 80.000 dinara. Takođe, dodeliće se i nagrada najboljem stranom glumcu u domaćem filmu.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

27.08.

2013.

miroslav patason [neregistrovani] u 11:05

Država

Drago nam je što možemo pogledati film "Država" u Nišu
Hvala festivalu što nam je i ove godine omogućio da pogledamo vrhunska dela naše kinematografije pa tako i film "Država" koji je snimljen "ispod radara", bez finansijske pomoći države

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije