Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

26. 08. 2017. Niš

Autor: A. Đokić, Z. Milenković Izvor: City Radio

"Nikada nisam želela da budem slavna, želela sam da igram!"

O nagradi "Pavle Vuisić", magiji glume, niškom festivalu, u otvorenom studiju City radija, između ostalog govorila je Svetlana Ceca Bojković.

Gostujući u otvorenom studiju City radija, Svetlana Bojković je rekla da dugo nije bila u Nišu i zemlji, i da je prijatno iznenađena “uznapredovanom organizacijom Filmskih susreta”, između ostalog i crvenim tepihom, koji je od Gradske kuće, odnosno početka Tvrđavskog mosta, pa sve do ulaza na Letnjoj pozornici bio postavljen za glumce.

“Mi smo se ranije zajedno sa publikom probijali da bi ušli u Tvrđavu, postavljanjem tepiha, i sa publikom koja je bila sa obe strane, regulisana je organizacija tog prostora i odnosa publike i nas. Videla sam na njihovim licima zadovoljstvo, slikali su nas, pozdravljali dok smo išli do ulaza. Ujedno, prolaz crvenim tepihom je jedna vrsta rituala i podrška svečanosti što ovaj festival zaslužuje.”, rekla je Svetlana Bojković. 

Govoreći o nagradi “Pavle Vuisić” Svetlana Ceca Bojković, kaže da je vrlo emotivno doživela dodelu pred punom Letnjom pozornicom.

“Bilo je jako uzbudljivo u jednom trenutku samo što mi suze nisu krenule od neke uzvišenosti a za to je zaslužna niška publika, jer je to najdivnija publika koju sam mogla da sretnem u životu, a pola veka sam već skoro pred publikom. Ta količina ljudi na Letnjoj pozornici i pozitivna energija kojom zrače,prosto vas prihvati, i kao da vas odigne od zemlje, to je nešto što se pamti celog života”, rekla je Svetlana Bojković.                    

Ceca Bojković živi u sadašnjosti i kako kaže, ne vraća se mnogo u prošlost, čak ne razmišlja mnogo ni o budućnosti.
 
„Najvažnije je mi je ono što trenutno radim i to treba iskorostiti, osetiti, ostvariti. Recimo važan mi je i ovaj trenutak, kako ću izaći pred publiku,  šta ću reći, i kako ću sa publikom uspostaviti komunikaciju, to je ono što me je najviše ponelo“, kaže ona.

Njena ljubav prema glumi traje već pola veka, jer je, kaže, zavolela još kao devojčića.

„Vrlo rano sam želela da postanem glumica, neshvatajući potpuno šta to zapravo znači. Znala sam samo da to znači izlaženje pred publiku, i prikazivanje svoje unutrašnjosti. Nikada nisam želela da budem slavna, već samo da igram i da tu potrebu ostvarim. Bila sam veoma skormna, prvo kada sam otišla u pozotište „Dadov“, gde sam kao gimnazijalka provela dve godine, posle sam otišla na akademiju. Sama činjenica da igram neku ulogu me je ispunjvala, nikad nisam vodila računa o tome šta prati glumce u spoljašnjem svetu. Kasnije sam stekla popularnost, dobijala sam i nagrade ali suštinski nikad se nisam promenila, samo želja da igram mi je ostala i danas, jer se ne možete oslanjati na iskustvo, svaka nova uloga je i nova škola, uvek učite i iznova upoznajete sebe“, kaže Svetlana Bojković. 

Dodaje da je magija glume  upravo u tome što je glumac stalno u nekom istraživačkom procesu, a najviše u istraživanju samog sebe. 

„Gluma je zapravo duhovna disciplina, to je jedna vrsta magije otkrivanja samog sebe, a što je opet paradoksalno, jer na taj način vi svoju intimu iznosite javno“, kaže Ceca uz osmeh.

Osim što je ove godine u Niš došla zbog nagrade „Pavle Visić“, Svetlana Bojković imala je i film na susretima, u ostvarenju „Santa Maria Della Salute“, u kome igra taštu Laze Kostića.

„To je jedna autentična osoba, Ana Palanački. Reč je o kratkoj ali lepo napisanoj epizodnoj ulozi i vrlo mi je prijala“, kaže Ceca Bojković.

Ona zaključuje da se i mnogo uželela kolega, jer je bila u Finskoj pre početka snimanja, a kada je došla bilo joj je veoma prijatno, kako na snimanju, tako i zbog druženja sa kolegama.    

Prijatelj festivalskog programa City radija je dm - Tu sam čovek tu kupujem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije