Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

26. 08. 2017. Niš

Autor: Z.Milenković, A. Đokić Izvor: City Radio

Nikola Kojo:"Svaki glumac bar jednom poželi da režira"

O rediteljskom prvencu, glumačkoj ekipi, Filmskim susretima u Nišu, i crvenom tepihu, za City radio govorio je Nikola Kojo.

Gostujući u otvorenom studiju City radija Nikola Kojo kaže da postoji razlika kada samo igra u filmu i kada režira.

„Sada brinem da li su dobri ton, projekcija, a nadam se da će neko od mojih kolega koji su igrali u mom filmu dobiti neku nagradu, to mi ranije nije bilo toliko važno, a sad mi i prija“, kaže Kojo. 

Kaže da kao glumac ne bi odvajao „rediteljsko od glumačkog“, jer smatra da svi glumci s vremenom teže ka nečemu višem, a osim toga glumci se sve češće bave režijom jer u jednom trenutku požele da svoju „umetničku sudbinu prebace u svoje ruke“.

„Da im više niko ne kasapi ono što su gradili godinama kroz likove, intuiciju, emocije. Siguran sam da svaki glumac bar jednom u trenutku poželi da režira“, kaže Kojo.

Govoreći o filmu „Stado“, kaže da ono što je zasnovano na istini lako nalazi put do uspeha, a u ovom filmu se mogu prepoznati ljudi raznih profesija.

„Istina i život koji živimo bili su povod da se film napiše. Ima i nekih istinitih segmenata, ne previše, ali mislim da se u filmu može prepoznati ne samo glumačka, nego svaka profesija, u ovom našem jadnom mentalitetu u kome trenutno živimo“, ističe Kojo.

Ono što kritika naročito nalazi kao kvalitet to je odlično odabrana ekipa glumaca i njihov zajednički rad.

„Bilo je i divnih i bolnih trenutaka, suza, i lakih dana  tokom snimanja. To je normalan proces, ja sam doduše pomalo perfekcionista i uvek sam želeo da isteram nešto kako sam zamislio. Dok sam bio glumac nije mi bilo jasno zbog čega reditelji nešto traže, ali sada vidim, da ipak reditelj ima kompletnu sliku, zna zbog čega  neki detalji moraju da budu takvi kako je zamislio“, kaže Kojo.  

On dodaje i da mu je snimanje olakšala i sjajna glumačka ekipa.

 “Svi mi smo praktično smo ista glumačka generacija, koja već dugo radi zajedno, znamo kako ko diše, posebno ako se ima u vidu i da smo i prijatelji i kumovi. Apsolutno je logično da radiš sa nekim koga voliš”, ističe Kojo.
Neki vole glamur, neki i nisu pristalice glamura, kao što to “u zemlji gladnih” nije ni Nikola Kojo, ali  za crveni tepih kaže da “nije ličio na glamur”.

“Crveni tepih je ličio na druženje glumaca sa publikom, čemu ovaj festival i služi. Doduše izbegli smo i haos koji smo imali proteklih godina da zaglavimo u gužvi, pa nismo stizali ni da se poklonimo. Delovalo mi je dosta organizovano i moram priznati da mi je prijalo takvo druženje s publikom. Nadam se da će ovakva tradicija biti nastavljena, a boja tepiha je potpuno nevažna”, zaključuje Kojo.  

Ekipu filma Stado čine dobro poznata imena srpskog glumišta – Nikola Kojo, Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, Petar Strugar.

Prijatelj festivalskog programa City radija je dm - Tu sam čovek tu kupujem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije