Home  |  Kultura  |  Filmski susreti  |  Petar Kočić doneo titulu glumca četvrte večeri Igoru Đorđeviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

28. 08. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Petar Kočić doneo titulu glumca četvrte večeri Igoru Đorđeviću

Glasovima publike, glumac četvrte večeri Filmskih susreta u Nišu je Igor Đorđević, za glavnu ulogu u filmu „Slepi putnik na brodu ludaka“.

Niška publika nagradila je Igora Đorđevića za odlično odigranu ulogu znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, odnosno njegov poslednji period života, koji je Kočić proveo u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1915. godine.
„On je pola života proveo u zatvorima i borbi koju je na kraju izgubio, umirući u okupiranoj Srbiji. Skerlić ga je molio da se bavi samo književnošću, ali on je bio takav čovek da nije mogao a da se ne bavi politikom u okupiranoj Srbiji. Bio je pravi patriota“, rekao je za City radio Đorđević.

Ističe da je za njega lik Kočića bio veoma ispirativan.

„Nisam ja igrao bolest koliko izvrsne ostatke tog čoveka koji je sagoreo. Vrlo mi je bilo inspirativno da igram tako moralnog i talentovanog čoveka“, rekao je između ostalog Đorđević. 

Prvi film koji je sinoć takođe izazvao burne emocije publike bio je  „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, u režiji Srđana Penezića. Glavnu ulogu u filmu tumači Slavko Štimac, koji je za naš radio između ostalog rekao da je njegova uloga “vrlo nezahvalna”.

“Ona se dramaturški ne menja, on je zadat kao dobar, a menjaju se ljudi oko njega, koje on svojim pristupom, i načinom života menja, duboko verujem da to može biti tako i u životu”, rekao je Štimac koji je uveren da ne postoji “ni najveći kriminalac,  koji ne bi voleo da se druži da dobrim ljudima, poput Dobrice, koga je tumačio u ovom filmu.

Opširnije intervjue sa Štimcem i Đorđevićem možete pročitati u našim posebnim tekstovima, o Filmskim susretima u Nišu.  

Prijatelj festivalskog programa City radija je dm - Tu sam čovek tu kupujem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije