Home  |  Kultura  |  Filmski susreti  |  Gorica Popović: “Dolazak u Niš je lep, ali i tužan zbog onih kojih više nema”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

30. 08. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Gorica Popović: “Dolazak u Niš je lep, ali i tužan zbog onih kojih više nema”

Gošća otvorenog studija City radija bila je Gorica Popović, koja je, između ostalog, govorila o tome kako je festival izgledao pre 30. godina, o kolegama koji nisu više sa nama, o druženju u “Amerikancu”, predivnim uspomenama i sećanjima koja navru uvek kada dođe u Niš.

Gorica Popović kaže da još od 1977. godine posećuje Niš i učestvuje na Filmskim susretima, a to znači da je ove godine i svojevrsni jubilej od njenog prvog pojavljivanja na filmu. 

„Dolazila sam kao mlada i posle toliko godina i danas volim da dođem u Niš. Dobijala sam nagrade, dve Carice Teodore, bilo je i lepih trenutaka, ostale su mi i divne uspomene.“

Gorica se sa nostalgijom priseća svog prvog filma „Miris poljskog Cveća“, zatim su usledili „Nacionalna klasa“, „Dorotej“, „Prkosna Delta“, „U raljama života“.

Osim nostalgije, kako kaže, na festivalu u Nišu joj veoma teško pada „što među živima nema više nekih ljudi“.

„Nažalost, glumačka sorta nije najdugovečnija, nema više mnogih ljudi, poput Bate Živojinovića, s kojim sam puno radila pa i pred sam kraj njegovog života. To su mi impresije kada dođem u Niš“, kaže Gorica.

Ona se prisetila kada je sa kolegama odsedala u hotelu „Ambasador“, da je uvek bilo mnogo dece koja su čekala autograme, a da je, kaže, danas mnogo drugačije, „svi žele da se slikaju“.

Gorica Popović se priseća i lepih trenutaka u restoranu „Amerikanac“, u kome je kako kaže, atmosfera uvek bila sjajna. Naša gošća je i u dva navrata bila direktor festivala. Kaže da je to za nju bila velika odgovornost, ali i da joj je bilo veoma zanimljivo.

„Bilo mi je veoma zanimljivo, da vidim kako funkcioniše festival, kako počinje od nule do ovakvog događaja“.

Naša velika glumica priseća se i da je te godine bila „veoma ljuta“ na resorno ministarstvo zbog malo novca koji je bilo opredeljen za festival.

„Dali su dva bedna miliona ali smo ipak uspešno izgurali festival, bilo je zaista lepo“. 

U Niš je Gorica Popović dolazila i kao predsednica žirija, a kako nam je u otvorenom studiju našeg radija na Letnjoj pozornici otkrila "ta je uloga veoma teška“.

„Bilo bi lepo kada bi bilo više nagrada, ali to bi s druge strane devalviralo festival i same nagrade. Ovo je ipak jedinstveni festival u svetu i treba održati nivo i ozbiljnost koje pored svih nedaća i nebrige o kulturi imamo danas, divno je što je festival opstao, i treba da ostane to što jeste.“, ističe Gorica, dodajući da bi bilo sjajno kada bi imali više filmova i kada bi festival duže trajao, „ali da je realnost takva, kakva je“.

Govoreći o filmu u kome igra glavnu ulogu a koji je prikazan pretposlednje večeri festivala „Kozje uši“, kaže da je reč o divnoj i retkoj ulozi u našoj kinematografiji. Zanimljivost je da je ponudu za tu ulogu dobila preko Fejsbuka.

„Oni su tražili adekvatnu glumicu za ulogu, i onda sam jednog dana od Vladislave Popović dobila poruku, u kojoj me je pitala da li bi pročitala scenario za film. Pročitala sam, veoma mi se dopao i film je napravljen, sa malo sredstava, bez velikih pretenzija, ali veoma topao, publika divno reaguje na film“.

Gorica Popović kaže da je neizbežno ne prepoznati sebe u bilo kojoj ulozi u kojoj je igrala.

„Crpiš materijal iz ličnog iskustva, karaktera, okruženja, mentaliteta“, kaže Gorica, dodajući da je imala sreću da je dobijala uloge koje su imale dodirne tačke sa njenim karakterom, zaključujući da u svakom liku „možeš da prepoznaš sebe“. 

Prijatelj festivalskog programa City radija je dm - Tu sam čovek tu kupujem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije