Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Filmski susreti

31. 08. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Bjelogrlić: Senke nad Balkanom, nešto novo na ovom podneblju

Reditelj, glumac, i jedan od scenarista serije “Senke nad Balkanom”, govorio je u otvorenom studiju City radija o tome šta to novo donosi ova serija, glumačkoj ekipi, odnosu prema njima...

Gostujući u otvorenom studiju City radija, reditelj, i glumac serije “Senke nad Balkanom“, čiju je premijerno pilot epizodu niška publika mogla da vidi na Filmskim susretima, Dragan Bjelogrlić, kaže da ovu seriju razlikuje pristup, koji je drugačiji u odnosu na serije koje su do sada rađene.

„Ovo je drugačija vrsta pristupa temi, u narativnom, estetskom smislu, i rediteljskim rešenjima. Ima dosta stilizacije, mešavine fikcije i istorijskih ličnosti i događaja, pa je iz tog ugla novina za ovo podneblje“, kaže Bjelogrlić.

Bjelogrlić je rekao i da je serija nastala po uzoru na serije koje on voli da gleda u poslednjih desetak godina a jedna od njih je i „True detective“.

Govoreći o glumačkoj ekipi i odnosu na snimanju, Bjelogrlić ističe da je i on prevenstveno glumac, pa se kako kaže da li je iza ili ispred kamere trudi da nema razlike u pristupu.

„Uvek posmatram scenu iznutra, na glumački način a to glumcima uvek prija što se bavim i njima, odnosno onim što im se dešava, to je za mene potpuno normalan odnos. Na kraju, ja se bavim glumom skoro 40. godina i veoma mi je važno kako se glumci osećaju u kadru“.

Govoreći o još jednom stranom glumcu u njegovim delima, ovog puta Aleksandru Galibinu, jednom od najpoznatijih ruskih glumaca koji je takođe igrao u seriji, Bjelogrlić ističe da ga je odabrao jer je u priči veoma bitan „ruski element“.

„S obzirom da su jedna od osnovnih poluga radnji „beli Rusi“, o kojima se veoma malo zna, poput činjenice da se čitava vojska sa generalom Vrangelom iskrcala na našoj teritoriji i delovala kao formacija dugo godina, bilo je logično da bude važan deo priče“.

Bjelogrlić ističe da je Galibin veliki ruski glumac, koga je uloga generala Vrangela zainteresovala, kao i kompletan scenario.

„Kada je došlo do snimanja fanstastično smo sarađivali, on se veoma lepo osećao, a kada sam ga pitao da li želi da dođe u Niš i primi nagradu bio je oduševljen“.

Bjelogrlić je imao puno reči hvale i o niškom piscu i scenaristi serije, Dejanu Stojiljkoviću.

„Mislim da je dao jedan možda i najbitniji pečat ovoj seriji. Uneo je i nekoliko elemenata po kojima će se ova serija pamtiti“, kaže Bjelogrlić.

Govoreći o marketingu, koji prevazilazi nivoe ovog područja, a kome pridaje veliku pažnju prilikom predstavljanja svojih dela, Bjelogrlić kaže da ulaže veliki trud da kada radi već nešto ambiciozno i teško, onda da to i predstavi javnosti na najbolji mogući način.  

Prijatelj festivalskog programa City radija je dm - Tu sam čovek tu kupujem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije