Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

24. 12. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Četvrt veka „Niškog crteža“

U velikoj sali Oficirskog doma otvorena je tradicionalna izložba „Niški crtež“. Posetioci će moći da pogledaju dela 62 umetnika do 27. februara.

„Ove godine slavimo značajan jubijel, četvrt veka tradicionalne likovne izložbe „Niški crtež“. Globalna pandemija koja nas je zadesila, negde je nametnula temu ovogodišnje izložbe - Svakodnevica. Koronavirus je promenio naše živote, navike, običaje, svakodnevu. Ali je istovremeno provocirale nove navike poput nošenja maski, socijalne distace, ograničenog kretanja. Zbog toga smo želeli da vidimo kako se nova stvarnost odrazila na umetnost i dobili smo odgovor od 62 umetnika iz cele Srbije. Umetnicu su se vizualizujuću temu osvrnuli na neke trivijalne aktivnosti poput rituala ispijanja kafa ili plaćanja mesečnih računa, do  onih koji tretiranju mentalna i psihička stanja savremenog čoveka sa akcentom na otuđenost, usamljenost i konfuziju." kazala je Milica Todorović, umetnička direktorka Galerije savremene likovne umetnosti.

Sagovornica objašnjava da su devedestih godina prošlog veka na tradicionalnoj izložbi bila zastupljena samo dela lokalnih umetnika. Međutim koncept same izložbe se promenio od 2000. godine, te je izložba dobila nacionalni karakter.

Izloženi su radovi umetnika iz Niša, Vlasonica, Leskovca, Kraljeva, Kragujevca, Jagodine, Beograda, Novog Sada i drugih gradova.Neki od zastupljenih umetnika su: Miroslav i Miodrag Anđelković, Bratislav Bašić, Slavica Erdeljanović Curk, Ljubiša Brković, Branko Nikolov,  Milan Ristić, Marion Dedić, Ana Cvejić, Jelena Šalinić, Bojan Otašević, Jovan Spasić, Dejan Ristić...

Izložba je privukla pažnju publike. Pitali smo posetioce kakvi je utiske izložba ostavila na njih. „U svakom od radova ima doze istine. Karakteristično je umetnici stavljaju svoje utiske u rad, ali ovde konkterno stavljen je znak uzvika na doživlja svakodnevice." - kazala je jedna studentkinja.

"Drago mi je da kulturni život Niša nije zamro uprkos situaciji. Umetnost je uvek bila pokretač, a nadam se da će podići duh našeg naroda koji je klonuo zbog svega što nas je zadesilo" - istakao je posetilac.

Izložbu ogranizuje Galerija savremene likovne umetnosti Niš po 25. put. Ljubitelji umetnosti izložbu mogu pogledati do 27. februara, svakog dana sem ponedeljka, u periodu od 12 do 18h. Ulaz je besplatan, a nošenje maski i poštovanje epidemioloških mera obavezno.

Iz Galerije savremene likovne umetnosti najavljuju sadržajnu godinu pred nama. U planu je realizacija 29 izložbi, lokalnog, regionalnog, kao i dve velike izložbe međunarodnog karaktera.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije