Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

09. 04. 2013. Niš

Izvor: City radio

Izložba u Paviljonu u Tvrđavi

„SOCIJAL“ Gorana Despotovskog u Nišu

U četvrtak, 11. aprila u 19 sati u Paviljonu u Tvrđavi otvara se izložba pod nazivom SOCIJAL, umetnika iz Novog Sada, Gorana Despotovskog. U kontekstu serije radova Socijal stoje traume antagonizama i konflikata posebno u tranzicionom društvu i njihov odraz na život pojedinca i njegov identitet.

Goran Despotovski pripada grupi umetnika koji svojim delom reaguju na aktuelne društvene prilike. Suočavanje sa društvenom stvarnošću je u osnovi njegovog umetničkog promišljanja. 

U medijskom pogledu to su instalacije, fotografije i printovi, u formalnom - figure i portreti sačinjeni od starih konfekcijskih sakoa i odela kao metafore o određenom statusu nekadašnjeg građanskog staleža koji je u torbulentnim vremenima sadašnjice pretrpeo ozbiljne posledice.

Radovi obrazuju nekoliko celina: Glasine, Lica, Razgovori, Izbrisan, Socijalan sa jasnim varijacijama od "iskrojenih" bezličnih portreta u ovalnim okvirima, preko bestelesnih lebdećih formi u ljudskom obličju do vizuelnog gotovo apstrakovanog znaka.

Goran Despotovski svojim opusom spaja intimni umetnički pogled na svakidašnjicu sa angažovanim stavom prema postsocilalističkom društvu koje je donelo značajan preobraćaj načina i horizonta života, gubitak identiteta i integriteta čoveka kao individue.

Izložba će u Nišu trajati do 24. aprila.

O umetniku

Goran Despotovski je 1999. godine diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Postdiplomske studije završio je na istom fakultetu 2003. godine. Realizovao je više od 30 samostalnih izložbi.

Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Francuska, SAD, Mađarska, Rumunija, Austrija, Slovenija).

Više puta je nagrađivan. Član je ULUS-a i ULUV-a od 1999.godine.

Od 2004. godine zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 2009. godine radi kao docent na Katedri za slikarstvo.

Autor je projekta Razlike i Slika, Akademije umetnosti Novi Sad.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije