Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

18. 04. 2013. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Nesvakidašnja izložba u Galeriji Srbija

"Ranohrišćanska nekropola - iz drugog ugla"

Večeras u 19 sati u Galeriji Srbija otvara se izložba fotografija "Ranohrišćanska nekropola - iz drugog ugla". Izložbu čini 45 dokumentarno-umetničkih fotografija nastalih prilikom arheoloških istraživanja dela fabrike Beneton 2012. Izložba traje do 15 maja.

Tokom arheoloških istraživanja na prostoru Benetona, tokom prošle godine, pronađeno je 75 grobnih celina, među kojim se izdvajaju 20 zidanih grobova, 13 grobnica i 2 izuzetne kripte sa mauzolejima.

Želja autora ove izložbe Zorana Radosavljevića Kikija je bila da prikaže istraživanja iz sasvim drugog ugla. Na fotografijama je prikazan proces rada i grobne konstrukcije koje na terenu retko možete da uočite.

I pored velikog broja pronađenih grobova, grobnica i obilja pokretnog materijala najveći deo ove nekropole bespovratno je uništen širenjem grada.

Najveći broj grobnih celina pronalažen je slučajno prilikom izgradnje objekata i infrastrukture. Ranohrišćanska nekropola u Jagodin mali jedna je od najvećih nekropola u ovom delu Evrope.

Autor je Zoran Radosavljević Kiki, a kurator izložbe je Toni Čerškov.

O autoru

Zoran Radosavljević Kiki rođen je 23. novembra 1967. god. u Ćupriji. Fotografijom i filmom se bavi od 90-ih godina.

Radio je u više televizijskih produkcija. Od 2003. godine je foto - dokumentator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš. Stalni je saradnik Niš Art Fondacije.

Bavi se fotografijom, filmom, grafičkim dizajnom, novinarstvom, WEB dizajnom. Imao je 5 samostalnih i više grupnih izložbi.
Autor je 17 televizijskih filmova, 11 monografija i knjiga. Dobitnik je više nagrada.

Donator je fotografija u okviru humanitarne akcije „Humanost u boji” Klinici maksilofacijalne hirurgije u Nišu, neurohirurgije u Nišu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije