Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izložbe

10. 11. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Godišnja izložba niških umetnika u Oficirskom domu

Tradicionalna likovna izložba Niški salon 12/2, biće otvorena u četvrtak 12. oktobra u Oficirskom domu od 18h. Na otvaranju će biti dodeljena godišnja nagrada Salona.

Izložbu čine radovi dvanaestoro umetnika po izboru dva selektora. Selektori ovogodišnjeg Salona su: Danijela Purešević, istoričarka umetnosti i likovna kritičarka i Miodrag Anđelković, magistar grafike i likovni kritičar.

Po propozicijama izložbe svaki od dva selektora samostalno određuje koncept svog autorskog projekta tako da izložba takođe pruža mogućnost dijaloga, poređenja i sučeljavanja kritičarske misli selektora kroz pojedinačne odgovore  umetnika, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti.

Danijela Purešević, selektorka ističe: Kao fokus za promišljanje aktuelnih tendencija u ovdašnjoj vizuelnoj umetnosti opredelila sam se za geološki pojam  - antropocen, i odabrala radove šestoro autora koji na različite načine ilustruju status čoveka i njegovu interakciju sa okruženjem u savremenom trenutku. Objašnjava da se opredelila za radove koji ispituju, kako kaže, tačku oslonca savremenog čoveka u epohi vremenskog ubrzanja (Zdravko Joksimović), međuodnos čoveka i prirode kroz stvarni i virtuelni prostor (grupa diSTRUKTURA), bave se arheologijom geološkog sloja kog definiše beton (Ivan Petrović), patologijom odnosa pojedinca i vlastodršca (Bojan Radojčić), pitanjem granica i ograđivanja individualnog prostora (Nikola Marković) i sudbinom čovečanstva koje je doseglo do obale mitološke reke Stiks (Jelena Šalinić Terzić).

Njen kolega Miodrag Anđelković opredelio se za umetnike širokog generacijskog raspona i različitih stilskih odredeljenja kojima je zajedničko poverenje u slikarstvo i sliku kao tradicionalni medij. U njegovoj selekciji su: Zdravko Vajagić, Stanko Zečević, Aleksandar Cvetković, Milan Tucović, Bratislav Bašić i Milica Lilić. Njihovi likovni izrazi pripadaju različitim vidovima figurativnog i asocijativnog slikarstva.

Salon se organizuje petu godinu zaredom. Kustos izložbe je Milica Todorović, a ulaz je besplatan. Posetioci su dužni da nose zaštitne maske i pridržavaju se propisanih epidemioloških mera. Izložba je otvorena do 12. decembra,

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage