Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Koncerti

12. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Muzički festival u sećanje na flautistu Filipa Čavaru

Drugi festival “Filipovi dani“ održava se u Nišu ove nedelje, u saradnji sa Beogradskom filharmonijom. Pored besplatnih koncerata, organizovana je i dvodnevna radionica “Muzičar bez stresa“. Muzički festival nosi ime flautiste Filipa Čavare i nastao je kao rezultat posvećenosti njegovih prijatelja koji čuvaju sećanje na rano preminulog kolegu.

Prerani kraj života Nišlije Filipa Čavare, flautiste koji je preminuo u 19 godini, neposredno pred maturiranje u Muzičkoj školi, na njegove školske drugare ostavio je veliki trag. Mnogi od njih napravili su karijere, ali svog prijatelja nisu zaboravili.

„Mi smo svi ostali povezani preko Filipa, i nastavljamo da radimo na razvoju festivalaTo je ono što je neverovatno važno za sve sugrađane, da znaju i da prepoznaju razvoj jedne nove manifestacije, koja će sutradan, siguran sam, biti na ponos gradu Nišu“, priča solo hornista BGF Nikola Ćirić, jedan od organizatora festivala “Filipovi dani“.

Od 2011. godine, nakon Filipove smrti, srednjoškolci niške Muzičke škole posvetili su maturski koncert ovom dečaku, i on je ostao tradicija sve do 2016. godine, kada prerasta u festival. Ovogodišnji će, u utorak 13. juna, otvoriti Gudački kvartet Beogradske filharmonije koncertom u sali Niškog simfonijskog orkestra.

„Gošća će biti Jelena Draškoci, flautistkinja BGF. To je zapravo i najveći događaj festivala. Cilj nam je da kada ovaj festival uzraste u jedan ozbiljan, i internacionalni festival nastavimo da podržavamo mlade muzičke talente Niša“, dodaje Nikola Ćirić.

Drugog festivalskog dana u Katoličkoj crkvi nastupiće flautisti iz klase Jelene Jakovljević sa Fakulteta umetnosti iz Niša. 15. juna od 20 sati u Muzičkoj školi Niš održaće se koncert učenika nagrađenih na takmičenjima ove godine.

Program Festivala Filipovi dani 13-16.6. Niš

13.6. Otvaranje festivala - sala Simfonijskog orkestra Niš, 20h, gudački kvartet Beogradske filharmonije sa Jelenom Draškoci, flautistkinjom BGF

14.6. Katolička crkva Niš, 20h, klasa flauta prof. Jelena Jakovljevic Bekica

15.6. Muzička škola Niš, 20h, koncert nagradjenih učenika muzičke škole

16.6. Sala Fakulteta Umetnosti Niš (Knjaževačka), 20h, tradicionalni koncert prijatelja

Prateći dogadjaji: 13.6. Muzička škola Niš, 16:30, radionica "Muzičar bez stresa" (prevazilaženje treme u javnom nastupu, planiranje vežbanja i pripreme za važne nastupe)

14.6. Muzička škola Niš, 16:30, masterclass za horniste - Nikola Ćirić, prvi hornista Beogradske filharmonije

Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije