Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

06. 08. 2012. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: Nišville jazz festival

Uvod u Nišville – koncerti na River stage-u

Uvertira u Nišville jazz festival biće dvodnevni besplatni program na River stage-u u amfiteataru na keju. Glavni program Nišvilla traje od 16. do 19. avgusta, a koncerti na River stage-u 14. i 15. avgusta.

Pored Spomenika Šabanu Bajramoviću, u utorak 14. avgusta nastupiće: Alexandre Cunha Quintet iz Brazila, Dado Topić & Time after Time i Šaban Bajramović Interantional Tribute Band, a u sredu 15. avgusta: sastav My People, Orkestar Bobana i Marka Markovića i “Nema problema Orkestar” iz Italije.

Muzički program počinje u 20:00, a sat ranije u Galeriji “Paviljon 77” u Tvrđavi, biće otvorena izložba fotografija Bojana Bončića “Živeti od danas do sutra”.

Dvodnevni besplatni program, otvoriće kvintet koji predvodi jedan od najboljih brazilskih bubnjara Alexandre Cunha. Kombinaciju brazilskih ritmova sa džez rokom i elementima world music ovaj sastav je veoma uspešno predstavio širom Evrope, Južne Amerike i na Dalekom Istoku.

Dado Topić, jedno od najznačajnijih imena sa ex-Yu rock, pa i jazz rock scene, svoj debi kao interpretator pesama Šabana Bajramovića imao je kada se spontano uključio u nastup niškog etno džez sastava Kafe Ball na Nišvillu 2007. godine, a onda je decembra sledeće godine nastupio u programu “Prijatelji Šabanu” koji je Nišville jazz festival organizovao u “Sava Centru”.

Okosnicu “Šaban Bajramović International tribute benda” čine niški muzičari koji su nekada sarađivali sa Bajramovićem, a njima će se pridružiti jazz i etno muzičari iz Srbije, Bugarske, Indije (Akash Batt), Makedonije (Tehamana Skenderovska)…

Grupu My People čine vrsni muzičari iz raznih krajeva Srbije, prepoznatljivi na domaćoj i svetskoj world music i jazz sceni. Svoj karakterističan muzički izraz grade pod uticajem balkanskog muzičkog nasledja, šireći poglede ka tradicijama Vizantije, Bliskog Istoka i Severne Afrike i kroz ličnu umetničku prizmu daje snažan autorski pečat novoj muzičkoj ideji.

Orkestar Bobana i Marka Markovića višestruki pobednik Sabora u Guči, sigurno je najpoznatiji tradicionalni romski duvački orkestar sa ovih prostora u svetskim okvirima, čemu u prilog ide i činjenica da veći deo godine provode na turnejama u inostranstvu – između ostalog i na najznačajnijim jazz i world music festivalima i u prestižnim koncertnim prostorima. A svi su saglasni da su Markovići ovaj muzički idiom od pučke zabave izdigli na nivo prave umetničke muzike.

“Nema Problema Orkestar” donosi “špageti džez”, odnosno muziku koja kombinuje elemente tradicionalnog džeza, fanka, klezmer tradiciju Srednje Evrope, ali se najvećim delom oslanja upravo na tradiciju balkanskih brass bendova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije