Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

08. 08. 2012. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: Nišville jazz festival

Eyot - najoriginalniji srpski fusion band

Grupa Eyot iz Niša, prema mišljenju mnogih, najuspešniji je i najoriginalniji srpski fusion jazz sastav tokom poslednje decenije. Eyot će nastupom u nedelju, 19. avgusta zatvoriti ovogodišnji Nišville jazz festival.

Od Nišvilla preko Vićence, Kana, Londona... do Nišvilla

Prvi značajniji nastup kvartet Eyot koji čine klavirista i kompozitor Dejan Ilijić, basista Marko Stojiljković, bubnjar Miloš Vojvodić i gitarista Slađan Milenović imali su u sklopu konkursa “Umbria Jazz - Balkanic Windows” u proleće 2009. u Beogradu. Tada su u konkurenciji 28 sastava sa celog Balkana ušli u finale, odnosno bili su izabrani u top tri.

Iste godine, u avgustu, dobili su priliku da se predstave u glavnom programu Nišville jazz festivala – i taj nastup je ocenjen kao jedno od najprijatnijih iznenađenja festivala.

Video snimak poslednje kompozicije sa tog nastupa “It's Time To Go Home” izabran je septembra iste godine za Daily featured video na poznatom sajtu "All About Jazz".

Već iste jeseni dobijaju poziv za učešće na Jazz Festivalu u Dubaiju.

U medjuvremenu, grupa je objavila album koji je odmah svrstan u najbolja srpska jazz izdanja, a osim nastupa na solističkom koncertima i festivalima širom Srbije, svirali su i na džez festivalima u Parizu, Vićenci, Bugarskoj, Rusiji, a kao pobednici konkursa najpoznatijeg sajma muzike nastupili su i na MIDEM-u u Kanu, kao i u pratećim umetničkim programima Olimpijade u Londonu.

Upravo su se vratili iz Nemačke gde su snimili drugi album.

Njihov nastup na Nišvillu je – simboličan povratak na mesto prvog uspeha i zaokruživanje prve faze rada, a u očekivanju još veće internacionalne afirmacije jer na jesen putuju na Daleki istok.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije