Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

10. 02. 2013.

Izvor: City radio, Nišville

In Memoriam: Donald Byrd (1932 – 2013)

Nišville se seća velikana džez trube

Legendarni trubač i jedan od najuticajnih džez muzičara, Donald Byrd, preminuo je početkom ove nedelje u osamdesetprvoj godini u Delaveru (USA) gde je živeo i poslednjih godina predavao na Delaware State University.

Jedan od poslednjih javnih nastupa Donald Byrd je imao 2007. godine na Nišville jazz festivalu  sa bendom svojih studenata sa Delaware Univerziteta, a tada mu je i uručena nagrada festivala za doprinos džezu.

Poznat i kao jedan od formalno najobrazovanijih jazz muzičara (dva mastera i doktorat iz oblasti muzike i prava) Byrd se osim interpretativnim segmentom muzike dosta bavio i istorijom džeza, kao i etnomuzikologijom.

U Nišu mu je te 2007. godine, ostvarena želja da uživo čuje i nastupi, kako na sceni Letnje pozornice, tako i u svojevrsnoj jazz procesiji ulicama Niša, sa tradicionalnim srpskim duvačkim orkestrom Gorana Cekića i orkestrom „Karandila“ iz Bugarske.

Donald Byrd je takođe i jedan od najzaslužnijih za uvođenje džeza u zvanične školske programe u Americi.

Tokom svog boravka u Nišu, gde je sa  kolegama profesorima bio i član delegacije Delaware Univerziteta, ponudio je i pomoć Nišvilu oko pokretanja jazz akademije.

Iako primarno odličan be bop muzičar, Donald Byrd će možda najviše ostati upamćen kao jedan od rodonačelnika fuzije džeza sa fankom, ritmom i bluzom i soulom. Njegov album iz 1973. godine „Black Byrd“, najprodavaniji je album svih vremena čuvene diskografske kuće „Blue Note“.

Samim tim on se smatra i jednim od preteča, odnosno, rodonačelnika acid jazz pravca, a semplove sa njegovih albuma iz tog perioda koristili su između ostalih Us3, Tribe Called Quest, Public Enemy. Godine 1993. učestvovao je u projektu Guru – Jazzmatazz, privukavši tako pažnju i mladje hip-hop publike.

Na spisku velikih imena sa kojima je tokom karijere nastupao su i:Lionel Hampton, Art Blakey & Jazz Messengers, John Coltrane, Sonny Rollins, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Red Garland, Gigi Gryce, Max Roach, Henk Mobley, Yusef Lateef, Pepper Adams...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije