Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

11. 04. 2013. Niš

Izvor: City radio, Nišvill

Latino legenda na Nišvillu 2013

Bobby Carcasses – guru kubanskog džeza

Jedan od vodećih kubanskih muzičara, Bobby Carcasses, nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu u nedelju, 18. avgusta. Bobby Carcasses, osim trube i fligelhorne, svira i klavir, bas i udaraljke, a odličan je i pevač i kompozitor.

Multiinstrumentalista, Carcasses, poslednjih decenija s pravom nosi i titulu gurua afro-kuban džeza i inspiracija je generacijama kubanskih muzičara od kojih su mnogi svoje prve profesionalne korake napravili upravo u sastavima koje je on predvodio.

Bobby Carcasses rođen je 1938. godine u Kingstonu na Jamajci gde je njegov deda bio kubanski konzul. Tokom karijere duže od 50 godina nastupao je i snimao, između ostalih i sa legendama američkog džeza (Bud Powel i Kenny Clark) ali i sa svim značajnim kubanskim muzičarima.

Još šezdesetih je svirao u sastavu u kojem su bili i Chucho Valdes, Carlos Emilio Morales i Paquito D’ Rivera, koji su kasnije osnovali čuveni sastav “Irakere”, a gostovao je na koncertima i albumima latin – jazz “teškaša” (Tito Puente, Eddie Palmieri, Patato Valdes...).

Godine 1980. pokrenuo je “Jazz Plaza” festival u Havani na kojem su njegovom zaslugom između ostalih nastupali i Dizzy Gillespie, Ronnie Scott, Charlie Haden, Airto Moreira, Tania Maria, Steve Coleman... Iako je kao solista, ali predvodeći svoje bendove nastupao u USA, Kanadi, Engleskoj, Francuskoj, Južnoj Americi, Africi, na Bliskom Istoku (...), ostao je veran svojoj domovini, a na Nišville dolazi dirtektno iz Havane.

Karijeru je počeo krajem pedesetih prvo kao pevač u horovima, vokalnim sastavima a onda i kao solista, ali i plesač. U čuvenom klubu „Tropikana“ – epicentru kubanskog džeza, eksperimentisao je kombinujući tradicionalnu kubansku muziku i scat, odnosno, be bop pevanje.

Uz sve to, Carcasses je bio i vrhunski atletičar, pa je 1960. godine pobedio u skoku u dalj na prvenstvu Kube i to nacionalnim rekordom, a uporedo sa muzičkom karijerom, glumio je u filmovima i na televiziji.

Kao vrstan poznavalac kubanske muzike, ali i džeza uopšte, Bobby Carcasses često drži predavanja i majstorske radionice za trubu, udaraljke i vokalnu improvizaciju na značajnim jazz i world music akademijama – izmedju ostalih i na prestižnom Berklee koledžu.

Pod svojim imenom objavio je desetak albuma među kojima su i “Jazz Timbero” (1997) sa “All star Cuban Big Bendom” (uključujući i članove grupa Irakere i Los Van Van) a poslednji, takođe odlično ocenjeni “De la Habana a Nueva York” (2010) snimljen je povodom pola veka umetničkog rada Bobby Carcassesa.

U prilog svestranosti Bobby Carcassesa idu i podaci da se bavi i slikarstvom (izlagao je kako na Kubi tako i u inostranstvu) i pisanjem. Dobitnik je „Ordena nacionalne kulture“ Kube.

Snimio je i nekoliko albuma sa svojim sinom, klaviristom Robertom Carcassesom, vođom sastava “Interactivo collective”, koji u svojoj biografiji već ima saradnju sa mnogim značajnih muzičarima (Chucho Valdes, Changuito, Wynton Marsalis, George Benson, Descemer Bueno..).

POSLUŠAJTE kompoziciju "Blues para Beny Moré" koju je napisao Benny Carcasses i izvodi je sa svojim bendom uživo u Njujorku. Kompoziciju najavljuje Wynton Marsalis.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije