Home  |  Kultura  |  Nišville  |  Bisera Veletanlić dobitnica nagrade Nišvila za životno delo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

23. 01. 2017. Niš

Izvor: City radio, Foto: Nišville jazz festival

Bisera Veletanlić dobitnica nagrade Nišvila za životno delo

Tradicionalna nagrada za životno delo, koju Nišville jazz festival dodeljuje zaslužnim domaćim muzičarima, ove godine će biti uručena vokalnoj umetnici Biseri Veletanlić. Ona će, takođe tradicionalno, prve večeri festivala, 10. avgusta, i otvoriti Nišville 2017.

Laureat Nišvil nagrade za životno delo 2017. godine je Bisera Veletanlić, i dalje jedno najvećih imena zabavne muzike na ex-Yu prostorima, a sigurno i jedna od najoriginalnijih džez pevačica na Balkanu.

„Od muzičkih početaka sa sestrom Senkom, preko „inficiranja“ džezom i „kaljenja“ na nastupima u  američkim klubovima u Nemačkoj, do prvih singlova i uspeha na festivalima – pa sve do današnjih dana, kada pesme u njemom izvođenju doživljvaju novu mladost, Bisera je uvek bila duboko u džezu“, kažu organizatori Nišvil festivala.

Biseri će nagrada biti uručena tradicionalno prve večeri festivala, 10. avgusta, čime će ova niška muzička manifestacija i zvanično biti otvorena.

Vrlo često, Bisera je nastupala sa big bendovima i kombo bendovima sastavljenim od najboljih domaćih muzičara na džez festivalima (između ostalih i na prvom Nišvilu 1995. godine), klubovima i TV emisijama. Ona sigurno ima i više nego simboličan uticaj na razvoj jednog od najboljih srpskih džez muzičara mlađe generacije – svog sestrića Vasila Hadžimanova sa kojim i danas često nastupa.

Podsetimo, prošlogodišnji dobitnik ovog prestižnog priznanja je jedan od pionira srpske i jugoslovenske džez scene, trombonista Ljubomir Matijaca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije