Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

17. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Prestižno priznanje Bugarske direktoru Nišvilla

Odlikovanje „Zlatni Vek“ uručeno je u konzulatu Bugarske u Nišu direktoru Nišville jazz festivala. To je najviše priznanje koje Ministarstvo kulture Republike Bugarske dodeljuje stranim državljanima.

Ivan Blagojević, direktor Nišville jazz festivala, prvi je građanin Srbije koji je dobio prestižnu nagradu „Zlatni Vek“ za doprinos i popularizaciju kulture i umetnosti Bugarske. Blagojević je istakao da ovo priznanje nameće i obavezu da se saradnja na polju umetnosti i kulture sa susednom zemljom i nastavi.

„Moram da još jednom naglasim da Bugarska stvarno ima vrhunske umetnike, pogotovo kada je reč o džezu. I upravo zahvaljujući njima prvo izadnje Nišvilla 1994. godine, kada je Srbija bila pod sankcijama, imalo je internacionalni karakter jer se našem pozivu za učešće odazvala praktično reprezentacija bugarskih džezera od Jildiz Ibrahiomove, Ljubomira Deneva pa do Simeona Štereva“, kazao je Ivan Blagojević.

Ovo je ujedno prvo visoko priznanje koje je Ivan Blagojević dobio za 35 godina rada tokom kojih je organizovao više hiljada koncerata džeza, roka i klasične muzike, pozorišnih, baletskih i operskih predstava, raznih umetničkih performansa.

Tokom uručenja priznanja, generalni konzul Bugarske u Srbije Edvin Sugarev rekao je da je njegova zemlja počastvovana svim onim što je Ivan Blagojević učinio za promociju bugarskih umetnika i bugarske kulture, naglasivši da je posebno velika čast učinjena mnogim bugarskim džez muzičarima koji su dobili priliku da postanu deo istorije Nišville džez festivala, kojeg je ugledni britanski list „Guardian“ svrstao na listu deset najboljih džez festivala u Evropi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije