Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

18. 05. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, Nišville jazz festival

Nišville pokreće i filmski festival

Nišville Movie Summit od 7. do 13. avgusta

Više od 100 dugometražnih i kratkih igranih i dokumentarnih muzičkih filmova biće prikazano pre i tokom održavanja ovogodišnjeg Nisville jazz festivala na više atraktivnih lokacija niške Tvrđave.

Pored već ranijih godina publici poznatih Movie stejdža i Kristina stejdža gde džez pijanisti komponuju i izvode muziku na zadate neme filmove, zanimljiv će biti svakako i Drive - In Movie Nisville gde će posetioci iz svojih automobila na parkingu niške auto pijace (filmsko platno će biti postavljeno na bedemu Tvrđave)  moći da prate filmove u najboljoj tradiciji 50-tih godina prošlog veka.  

Međunarodni konkurs za prijavljivanje je u toku i već se prijavio veliki broj autora oz 30 zemalja. Selekciona komisija odabraće najzanimljivije filmove a međunarodni žiri dodeliti nagrade najboljim ostvarenjima. 

Činjenica je da u Srbiji postoje filmski festivali koji povezuju film i muziku ili pojedine muzičke pravce, ali ne postoji filmski festival koji je profilisan na ovaj način sa težištem na džezu kao muzičkom pravcu i na džezu kao stilu života.

U vremenu kada je potrebno afirmisati prave kulturne vrednosti nameće se potreba sublimacije filma kao sedme umetnosti i džeza kao jedne od esencija moderne muzike.

Najlogičnije je da se to ostvari u okviru festivala Nišville koji je reafirmisao ovu vrstu muzike i učinio je dostupnom najširem sloju stanovništva, poručuju organizatori niškog džez festivala.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije