Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

25. 07. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, Nišville jazz festival

Nišvil posthumno spaja kralja i kraljicu romske muzike

Omaž Šabanu i Esmi na Esmin rođendan

Ovogodišnji program „Prijatelji Šabanu“ održaće se 8. i 9. avgusta u Amfiteatru na keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću. Među izvođačima prve večeri, nastupiće i orkestar „Esma's Band Next Generation“ koji je pratio legendarnu Esmu Redžepovu na mnogim svetskim festivalima, saopštili su organizatori niškog džez festivala.

Nišvil jazz festival je prvi spojio kralja i kraljicu romske muzike davne 2005. godine na tadašnjem izdanju Festivala, a Esma Redžepova je 2008. u „Sava Centru“ pevala na koncertu posvećenom tada preminulom Šabanu Bajramoviću. Uz to, Esma je 2010. godine donatorski pomogla i izgradnju spomenika Šabanu na Keju.

Nišvil je prvi dan ovogodišnjeg programa na River stejdžu simbolično nazvao „For Esma“ (baš kao što je Patti Austin svoj nastup na Nišvilu nazvala „For Ella“ i posvetila kraljici džeza Elli Fitzgerald). Tačno na dan rođenja Esme Redžepove (8. avgusta) nastupiće originalni Esmin sastav koji predvodi Simeon Atanasov, Esmin sin, a Esmine pesme izvešće Eleonora Mustafovska.

Pored Esminog orkestra, na River stejdžu nastupiće i Marko Luis, „Muhi Tahiri& friends“ (Švajcarska), „Lilly of the West“ (Bugarska), „Jazzotheria Band“ i „Pasivni Posmatrači Prirode“, a posle ponoći biće emitovani i filmovi o Šabanu Bajramoviću, u sklopu Nišville Movie Summit-a.     

Nišvilov program na keju je tradicionalno besplatan za posetioce,a ovogodišnje osmo izdanje programa „Prijatelji Šabanu“ je prvi put pomoglo Ministarstvo kulture sa 200.000 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije