Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

15. 09. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: Nišville jazz festival

Nišville šalje muzičare iz Srbije u Kinu

Mladi niški saksofonista Filip Stipsić boraviće u Kini u drugoj polovini septembra kao član internacionalnog jazz big benda, koji se okuplja povodom samita ministara kulture zemalja istočne i centralne Evrope (CEEC) čiji će domaćin biti ministar kulture Kine. Poziv je stigao zahvaljujući saradnji Nišville jazz festivala i Kineske jazz asocijacije. Takođe, posredstvom Nišvilla i Kineske jazz asocijacije, ove jeseni će dva sastava iz Srbije održati više nastupa u Kini.

The China-CEEC Jazz Big Band project, ili skraćeno CEEC Jazz Big Band okupiće 16 jazz muzičara iz Centralne i Istočne Evrope, kao i dva kineska muzičara koji će učestvovati kao dirigent i kompozitor. Nastup CEEC Jazz Big Banda planiran je za 23. septembar u Guandžou (Hangzhou, Zhejiang Province, China).  

Na programu big benda naći će se jazz standardi kao i kompozicije gostujućih kompozitora specijalno napisane za tu priliku,  a sve u cilju promocije muzičke saradnje između Kine zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i podsticanja saradnje umetnika Kine i CEEC.

Saradnja Nišvila i Kineske jazz asocijacije je, podsećaju organizatori niškog jazz festivala, počela pre tri godine kada je direktor Nišvila Ivan Blagojević sa direktorima jazz festivala zemalja Centralne i Istočne Evrope,  kao gost te instituciuje boravio uz Kini, a nastavljena već sledeće godine, kada je kineski sastav Golden Buddha Jazz Band nastupao na Nišvilu.  

Nišville je, takođe preko Kineske jazz asocijacije  pozvan da organizatortima koncerata i festivala u Kini predloži sastave iz Srbije za gostovanja u toj zemlji što će, takođe  ove jeseni biti i realizovano nastupima u Kini niškog sastava Veri Naiss i beogradske grupe Milan Petrović Quartet.

Kineska jazz asocijacija je nedavno pozvala  Nišvil i da predloži muzičare,  potencijalne članove CEEC Jazz Big Banda, a od desetak muzičara koji su poslali svoje profesionalne biografije za člana internacionalnog orkestra izabran je Filip Stipsić, član rhythm & blue - jazz - soul satava Benny Brickman, nekoliko combo jazz sastava, a na poslednjem izdanju Nišvila bio je član Nišville tango big band projekta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije