Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nišville

25. 07. 2018.

Izvor: Nishville

Jazz teatar između New Orleansa, Kaira i Šangaja

Južnije od Bitefa

Internacionalni Nisville jazz teatarski festival održaće se u sklopu Nisville jazz festivala i trajaće od 3. do 12. avgusta.

U glavnom programu, koji će biti presek interkontinentalnih pozorišnih tendencija, učestvuje 16 predstava, sa 4 kontinenta(Evropa, Azija, Afrika i Severna Amerika) uz 3 nacionalna teatra iz Egipta, Rumunije i Srbije. Nisville publika će biti u prilici, da između ostalog, pogleda predstave „Orfej i Euridika“ (Krit), „Plavi slon “(Nacionalni balet i opera Kairo),„Bolivud“(Narodno pozorište Beograd), „Erotizam“(grupa VROOOM, Beograd),  „Isplači se”(New Orleans), „Sve o Moro“(Marsej), „Legenda o beloj dami“(Šangaj), “Nacionalna čarolija”(Nacionalni Teatar Bukurešt).

Teatarski festival se ove godine realizuje  pod sloganom  SANJAJ PLAVO! odnosno SANJAJ PLAVE (blue) TONOVE!  koji su pomalo tužni, ali poseduju u sebi čežnju i dubinu neophodnu za umetničku kreaciju i pogled na vreme u kome živimo .

U selekciji predstava, rukovodilo se principima  jazza u bilo kom njenom segmentu i sve pripadaju izrazu savremenog teatra koji je nastao  krajem XIX i početkom XX veka, u istom periodu kada i jazz. Ta veza teatar- jazz ne podrazumeva samo istorijske početke i uticaje, već i princip rada kao što je improvizacija, montaža i dramaturgija savremene izvođačke tehnike. Etika i angažovanost tema kojima se bavi određena predstava u savremenom izrazu, je na istoj osnovi koju neguje i jazz koji promoviše različitost, slobodu i međusobno razumevanje.

O nagradama odlučuje stručni žiri u sledećem sastavu: predsednik žirija jereditelj dramskih i muzičkih predstava iz LitvanijeLinas Zaikauskas, a članovi supozorišna kritičarka Ana Tasić, direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala Zoran Stamatović i dirigent Nisville big benda Dragan Petrović.

Program će se odvijati uz stručne razgovore, radionice, koncerte, filmske radove, flash mobove i savremeni  teatarski festival  na svim mogućim otvorenim i zatvorenim lokacijama Niša.

 

Kompletan program pogledajte na http://nisville.com/sr/nisville-jazz-theatar-2/

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije