Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pozorište

30. 12. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Nagrađeni glumci Akademskog pozorišta

Predstava „Tajna stare vodenice“ Akademskog pozorišta, osvojila je pet nagrada na Festivalu akademskih pozorišta Srbije.

Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljena je Anđeli Andrijević za ulogu Akire. „Ja sam tumačila ulogu Akire Musaši, samurajku i ćerku jednog od najvećih japanskih mačevalaca svih vremena. Moja sličnost sa ovim likom je jako mala, jer je Akira izuzetno mirna, oprezna, staložena,i puna predostrožnosti kad treba da brani svoju družinu ili kad se približava opasnost. Ona je nekako bodi gard cele ekipe likova koja se uputila u veoma neobičnu potragu od koje zavisi opstanak covečanstva. Zanimljivo je da sam izgovorila samo jednu recenicu pred kraj predstave, i da je ovaj lik bio građen samo isključivo na osnovu scenskog kretanja, kao i na psiholoskom nivou- postizanjem i održavanjem koncentracije i staloženosti. Više sam se spremala tako što sam pratila akcije ostalih kolega glumaca na sceni i prilagođavala se njima i njihovim radnjama", kazala je mlada glumica.

Igor Ivanovski je za ulogu Tolkina osvojio nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu. Ivanovski je istakao da je uloga predstavljala veliki izazov. „S obzirom na to da igram starijeg dekicu Tolkina sa svim svojim manama i ludostima, nismo imali nekih zajedničkih crta, ali je to bio i dodatni motiv da iz sebe izvučem nešto što do sada nisam imao prilike da igram. Čovek u svakoj ulozi može da se pronađe, više ili manje, samo je umetnost to pronaći u sebi i pokazati na pravi način.“

Proces same pripreme trajao oko dva ipo meseca, svedoće glumci. Ističu da su probe bile višečasovne i naporne, ali da su uživali u njima jer je predstava bila prioritet svakome od njih. Ističu da su ponosni na ekipu koja je realiziovala pozorišni komad, kao i na mlade  kolege od kojih su neki po prvi put zaigrali na velikoj sceni.

Pored glumaca nagrađeni su i Dragana Breza i Dušan Stanković za najbolju scenografiju i kostime.  „Tajna stare vodenice“ osvojila je treće mesto na festivalu u kategoriji za najbolju predstavu u celini. Predstava je rađena po tekstu Miloša Petkovića i Petre Nešić, a u režiji Aleksandra Mihailovića i Miloša Cvetkovića.

Festival Akademskih pozorišta Srbije organizovan je 23. put po redu u Novom Sadu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije