Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pozorište

22. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Brutalne scene vršnjačkog nasilja na pozorišnim daskama

Pod snažim utiskom iz Narodnog pozorišta izašli su niški osnovci nakon gledanja predstave o svom tragično nastradalom sugrađaninu Aleksi Jankoviću - "Nasilje", Omladinskog pozorišta "Dadov". Vređanje, psovke i fizičko maltretiranje među vršnjacima za pojedine gledaoce bili su, kako su nam rekli, previše vulgarni, ali sigurno je da će posle ovog komada većina dobro promisliti pre nego li uputi i ružnu reč drugaru.

Scenama brutalnog vršnjačkog nasilja, kako verbalnog, psihičkog, tako i fizičkog, okrutnih tinejdžera čiji je sistem vrednosti potpuno izopačen i poremećen, obiluje komad dramaturga Dimitrija Kokanova, u režiji Kokana Mladenovića, koji je namenjen mladoj školskoj publici.

"Nasilje", priču posvećenu dečaku iz Niša Aleksi Jankoviću, čiji je tragično prekinut mladi život potresao čitavu Srbiju, imali su priliku da u utorak, tokom igranja u dva termina pogledaju i niški đaci. Rekcije u publici bile su oduševljenje, zbunjenost, zabrinutost.

"Sve mi se u predstavi sviđa, tačno je sve prikazano, to se i dešava. Trebalo bi svako da je pogleda", rekao je učenik mlaih razreda.

Bilo je i učenika koji misle da su scene zverskog nasilja prenaglašene, kao i da nije bilo potrebe za isticanjem i ponavljanjem psovki.

"Prema mom mišljenju, bilo je malo i vulgarno. U našoj školi ima drugih oblika nasilja, ali ne ovako, fizičkog. Mada, mislim da će uticati predstava na đake da ne rade takve stvari", poručila je osnovka Anđela Stanković.

"U osnovnim i srednjim školama ima nasilja, ali mislim da je prikaz u predstavi malo preteran, mi se čak nismo susretali sa nasiljem u našoj školi", kaže osmak Ognjen Adžić.

Školski psiholog Mirjana Radojević, koja je povela svoje đake da pogledaju komad "Nasilje", nada se da će on pobuditi veliku pažnju kada je u pitanju vršnjačko nasilje, problem sa kojim se škole sve češće susreću i teško bore.

"Mislim da su deca brutalnim scenama deca bila škoirana, da je to imalo uticaja na njihovu svest, a nadam se da makar ova deca koja su bila prisutna, onda kada se vrate u svoje škole neće nikada ni da pomisle da urade bilo šta slično", kazala je Mirjana Radojević, pisholog u OŠ "Sveti Sava".

Reditelj Kokan Mladenović prozvao je i nadležne institucije u gradu i zemlji, čija je pravovremena reakcija u slučaju Alekse, ali i brojne druge maltretirane dece, izostala. Skretanje pažnje osnovcima, među kojima je vršnjačko nasilje najizraženije, na ovaj veliki problem, kroz predstavu sa evidentnim pokazateljem šta je dobro a šta loše, verovatno će imati pozitivan uticaj.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

22.03.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 12:02

Mali glumci

Deca su u stvarnosti brutalnija i daleko vulgarnija nego što smo videli i čuli u predstavi. Isto tako znaju da budu čedna i zapanjena time kada daju izjave pred nastavnicama, kao ovo dvoje koji su gledali predstavu !

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije