Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pozorište

06. 04. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Komedija “Parlamentarke“ u Narodnom pozorištu

Kroz uloge žena koje preuzimaju vlast od muškaraca, glumci iz Niša na satiričan i ironičan način ismevaju „one koji prave probleme u našem društvu“. Predstava “Parlamentarke“ pred niškom publikom igra se u četvrtak, 6. aprila.

Na sceni Narodnog pozorišta 6. aprila u 20 sati niški glumci izvešće komad “Parlamentarke“. U predstavi glume članovi niškog Narodnog pozorišta Vesna Stanković, Katarina Arsić, Dragoslav Savić, Miki Jović, Aleksandar Krstić i rekviziter Marko Paulus, kao i glumci Pozorišta lutaka Dejan Gocić i Toma Bibić.

Svi glumci tumače lepši pol, koji preuzima vlast od muškaraca. Kako je za City radio rekao Aleksandar Krstić, komad na satiričan, komičan i zanimljiv način opisuje stanje u društvu na celokupnom Balkanu.

„Tema je sveopšta, svevremena. To je upliv politike u naš svakodnevni život. Znamo da je manje žena zastupljeno u javnom životu od muškaraca, mnogo manje nego što bi trebalo. U ovom komadu žene rešavaju da preuzmu vlast od muškaraca, da one malo vode državu, a da muškarci vide kako je to kad žene sede kod kuće i čekaju muževe da dođu sa posla, sa odgovornih funkcija gde su oni zauzeti po ceo dan, imaju mnogo obaveza“, objašnjava Krstić.

Komad “Parlamentarke“ delo je mladog makedonskog dramskog pisca Saše Dimoskog, koji je niškom Narodnom pozorištu poklonio svoj tekst. U Nišu je ova predstava uspešno reprizirana više puta.

„Ljudi u predstavi prepoznaju lične probleme, iz svoje okoline, one koje gledaju preko televizije ili ih svakodnevno spopadaju i zatiču, a to su identični problemi koji se dešavaju na celom Balkanu, i u Makedoniji i u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, taj neki naš balkanski mentalitet ne da nam da se razvijamo, da živimo normalno i da svako radi svoj posao“, rekao je glumac Aleksandar Krstić.

Publika je željna komedije, tvrdi glumac i dodaje da ovaj komad na najbolji i krajnje šaljiv način prikazuje probleme u društvu, a direktno ismeva ljude zaslužne za te probleme.

„Šta god da se uradi a vezano je za komediju, publika prihvata svesrdno. Najbolnije za one koji prave probleme je da ih na satiričan, sarkastičan i ironičan način prikažemo. Treba ih izrugivati, izlagati podsmehu, pokazivati da su smešni“, otkriva glumac.

Inače, glumac Aleksandar Krstić je decembra protekle godine na zaječarskom festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ dobio prestižnu nagradu „Zoranov brk“ za najboljeg glumca festivalske večeri. Ova nagrada mu je pripala za izvrsno izvedenu ulogu Kleona u predstavi „Herostrat“, prema mišljenju stručnog žirija.

„Kada sam dobio ovu lepu nagradu, pošto je ona jedna od mojih prvih nagrada, dobio sam brojne komentare da sam napokon dočekao, da sam zaslužio, da je bilo krajnje vreme. To sve govori da sam vredno radio, ali da nisam imao nekako u mojoj glumačkoj karijeri sreće da ranije dobijem nagrade koje sam možda i zasluživao. Ipak, izgleda da je došla u pravom trenutku. Nagrada „Zoranov brk“ zaista prija, godi, lepa je satisfakcija, i potvrda jednog zaista kvalitetnog rada sa Irfanom Mensurom“, kazao je Krstić.

Karte za predstavu “Parlamentarke“ koja se igra u četvrtak, 6. aprila od 20 sati u niškom teatru prodaju se na biletarnici Pozorišta po ceni od 300 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije