Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pozorište

19. 04. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Pozorište iz Niša gostuje u Skoplju

Komad „Nadežda Petrović autoportret u množini“, nastao iz potrebe da se našoj najpoznatijoj umetnici na svojevrstan način oda počast, niške glumice izvešće na sceni teatra u Skoplju.

Predstava, koja je premijerno izvedena septembra 2015. godine na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, do sada je naišla na veliki odaziv niške publike u Nišu, sa preko deset izvođenja, a gostovala je i zabeležila uspehe, aplauze i pozitivne kritike u drugim gradovima Srbije.

„Ideja za realizaciju pozorišne predstave „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rodila se iz potrebe da se najpoznatijoj našoj umetnici na svojevrstan način oda počast, kao i da se nove, mlađe generacije upoznaju sa životom i značajem avangardne slikarke Nadežde Petrović, koja je svojim delima obeležila modernu srpsku umetnost“, kažu u Pozorištu.

Radnja predstave odvija se u bolnici u Valjevu, gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života.

„Teško obolela od tifusa ona se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana. Na dinamičan i dramatičan način ova predstava predstavlja životnu priču jedne izuzetne ličnosti, neprihvaćene umetnice, velikog borca za ljudska prava, humaniste, koja je hrabro koračala ispred svojih savremenika, suočena sa svim dilemama, patnjom i teretom koji takav životni izbor nosi“, dodaju iz Narodnog pozorišta Niš.

Predstava „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rađena po tekstu Miljane Đorđević u režiji Dragane Jovanović izvodi se na sceni Omladinskog kulturnog centra MKC u Skoplju u sredu 19. aprila.

Realizaciju projekta pomogla je Uprava za saradnju sa dijapsorom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, uz logistiku Kulturno informativnog centra Spona u Skoplju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije