Home  |  Preporučujemo  |  Pravovremeno, bez zračenja - za tačnu dijagnozu!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Preporučujemo

16. 04. 2017. Niš

Izvor: City radio

Pravovremeno, bez zračenja - za tačnu dijagnozu!

Pre par meseci poliklinika Human je uložila velike napore da ženama ali i devojkama obezbedi jedan od najsofisticiranijih uređaja za preventivne preglede, kao i blagovremenu dijagnostiku raka dojke. Radi se o Simensovom automatskom ultrazvučnom skeneru ABVS, prvom u Srb1iji i jedinom na teritoriji Balkana.

Ne boli. Nema štetnog zračenja. Bez kontrasta.

U odnosu na mamografiju, pregled na ovakvom aparatu je potpuno bez štetnog zračenja.  Koriste se ultrazvučni talasi koji su bezbedni za tkivo dojke. U svetskim zdravstvenim centrima ovakva metoda je naročit izbor za mlađu žensku populaciju. Naime, kod devojaka, sastav dojki je gušći, što neretko dovodi do situacije da mamograf ili običan ultrazvuk ne prepoznaju opasnu promenu. ABVS skener, sa druge strane, daje neverovatnu sliku kompletne arhitekture dojke – od površinskog sloja kože do površinskog zida samog grudnog koša.  Važno je naglasiti da je ovaj pregled potpuno bezbolan, da traje 15-20 min i da za njega nije potrebno koristiti kontrast radi bolje vidljivosti potencijalnih promena. Poptuno je bezbedan za devojke, mlađe i starije žene.

Među ljudima postoji nedovoljno razvijena svest da su dojke potencijalno sedište različitih oboljenja. Najčešće su to dobroćudne promene – ciste, upale, fibrocistična boles dojke itd. Međutim,  dojke su i najčešća oblast lokalizacije raka kod žena. U Srbiji godišnje oboli oko 4000 a umre oko 1500 žena od ove bolesti.

 

Nažalost, postoji tendecija porasta broja obolelih i pomeranje starosne granice ka sve mladjoj populaciji. Smatra se da svaka osma devojka ili žena ima povećani rizik od oboljevanja. Danas je za svaku žensku osobu moguće izračunati indeks relativnog rizika od raka dojke i isti svrstati u jednu od 3 grupe:  nizak, srednji i visok. U skladu sa tim,  definiše se broj i učestalost kontrolnih pregleda. Preventivnim pregledima na aparatu kao što ABVS skener, postoji velika mogućnost da se bilo kakva opasnost otkrije na vreme i da se donese prava dijagnoza uz pomoć  tima radiologa i onkologa, koji vas čeka na kabinetu za dojku u poliklinici. Dijagnostička sigurnost ABVS-a je preko neverovatnih 96%!

 

Kada se javiti za pregled skenerom?

-         Ukoliko primetite promenu na koži dojke  ili je napipate samopregledom

-         Ukoliko lekar napipa promenu

-         Pri pojavi curenja, naročito sukrvičavog sekreta

-         Kad se pojave žlezde u pazušnoj jami

-         Ukoliko primećujete konstantan bol na istom mestu u dojci

-         Ukoliko je neko u porodici bolovao od raka dojke

-         Ukoliko imate strah od raka dojke

Promotivni video pregleda ABVS skenerom:

Poliklinika Human se nalazi u Nišu, Bulevar Dr Zorana Djindjića 14-24, kod pozorišta Lutaka. Sve potrebne informacije možete dobiti putem telefona 018/538-889 i na sajtu www.poliklinikahuman.rs.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije