Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Otvoreni radio

13. 12. 2015. Niš

Izvor: City radio

O inkluziji u Otvorenom radiju

Osobe sa invaliditetom i dalje svakodnevno nailaze na barijere koje ometaju njihovo funkcionisanje u gradu i to u raznim segmentima društva. Da li se inkluzija kod nas primenjuje kako valja ili ne, šta čini Grad, a šta o inkluziji kažu osobe sa invaliditetom i članovi raznih organizacija koje se bave inkluzijom, teme su kojima se bavimo u novoj emisiji „Otvoreni radio za otvoreno društvo“.

Nedavno je Savet za rad sa Osobama sa invaliditetom gradonačelnika grada Niša održao prvu sednicu na kojoj su predstavljeni planovi aktivnosti za 2016. godinu i predlozi za rešavanje ključnih problema sa kojima se ove osobe susreću.

Koje su inicijative pokrenute, šta je do sada dobro urađeno, a šta ne saznajemo u Otvorenom radiju. O inkluziji smo razgovarali i sa našim sugrađanima. Mnogi od njih su osobe sa invaliditetom.

Iskustva naših sagovornika pokazuju i da iako ima još prepreka i barijera, ima i pomaka, a za to su zaslužna razna udruženja koja svojim aktivnostima utiču na razbijanje predrasuda i uključivanje dece i osoba sa invaliditetom u društveni život.  

Pored uključivanja dece sa invaliditetom u sistem obrazovanja i društvene tokove, ključnu ulogu ima i socijalna inkluzija - međusobna povezanost i saradnja, druženje i upoznavanje mališana sa teškoćama u razvoju i ostale dece.

Dobre rezultate prikazuju različite akcije, aktivnosti i druženja specijalnih škola i domova sa redovnim školama, udruženjima, organizacijama.

Značajnu ulogu u inkluziji ima društvo u celini, počevši od pojedinca, preko porodica, prijatelja, škola, do udruženja građana, institucija i organizacija. A na vrhu inkluzivne piramide jeste socijalna inkluzija i povezivanje svih ljudi u jedno društvo, jedan je od zaključaka naših sagovornika. 

Otvoreni radio za otvoreno društvo podržao je Grad Niš, Uprava za kulturu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage
Otvoreni radio

Neko te ponižava i diskriminiše? Osećaš se usamljeno i niko ne brine o tebi? Uskraćeno ti je pravo na obrazovanje? Ne razumeš komunalne račune? Otvoreni radio ti daje mogućnost da se informišeš i doznaš, šta-kako-gde... i da se čuje i tvoj glas...