Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Otvoreni radio

19. 12. 2015. Niš

Izvor: City radio

U Otvorenom radiju o ljudskim pravima

"Svi ljudi rođeni su slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima". Ovako počinje član 1 "Opšte deklaracije o ljudskim pravima". To znači da svi mi od trenutka rođenja posedujemo određena prava koja se nazivaju ljudskim pravima, i koja su neotuđiva, što znači da ne mogu nikome biti oduzeta. Novi „Otvoreni radio“ posvetili smo ljudskim pravima.

Koliko se ljudska prava poštuju, koliko krše i koja su najugrioženija, samo su neka od pitanja o kojima svoje stavove iznose građani Niša i stručnjaci koji se ovom temom bave. 

Sloboda i jednakost su izvor osnovnih ljudskih prava, a samo neka od osnovnih su dostojanstvo čoveka, pravo na razvoj, pravo na obrazovanje, pravo na lečenje, jednakost pred zakonom i ravnopravnost, sloboda religije, sloboda učenja, sloboda mišljenja i govora, sloboda kretanja, rada i mnoga druga. 

Građani Niša sa kojima smo razgovarali na ulicama našeg grada smatraju da su mnoga ljudska prava ugrožena, a koja su to najugroženija? 

Jedan naš sugrađanin na prvo mesto stavlja pravo na život i smatra da država treba ljudima da omogući ostvarenje ljudskih prava. Pored ostalih, kao najugroženije ljudsko pravo, neki naši sugrađani izdvojili su slobodu govora. 

Građani primećuju da su mnoga ljudska prava ugrožena, a kako kažu mnogo toga vide oko sebe, neki su i svojim primerom svedočili koliko su im ugrožena prava, a priznaju da o tome slušaju povremeno i u medijima.

Dogodilo se da je u trenutku razgovora sa jednim našim sugrađaninom prošlo dete, maloletno, koje je prosilo. A mnogo je dece oko nas čija su prava ugrožena, o čemu će takođe biti reči u emisiji.

Iako smo svedoci da se mnoga ljudska prava krše, da je prisutna diskriminacija, da nismo dovoljno tolerantni, sa druge strane treba pohvaliti aktivnosti i akcije koje podstiču upravo poštovanje tih prava i ukazuju na mnoge probleme, a u njima učestvuju i brojni pojedinci i razna udruženja. Važno je da čitavo društvo bude u toj misiji, jer se poštovanje ljudskih prava tiče se svih nas.

Otvoreni radio za otvoreno društvo podržao je Grad Niš, Uprava za kulturu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage
Otvoreni radio

Neko te ponižava i diskriminiše? Osećaš se usamljeno i niko ne brine o tebi? Uskraćeno ti je pravo na obrazovanje? Ne razumeš komunalne račune? Otvoreni radio ti daje mogućnost da se informišeš i doznaš, šta-kako-gde... i da se čuje i tvoj glas...