Home  |  Program  |  Emisije  |  Radio Luksemburg  |  Slušam muziku koja me pomera i čini posebnim!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Radio Luksemburg

17. 05. 2013. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Đorđe Balašević u Radio Luksemburgu

Slušam muziku koja me pomera i čini posebnim!

Đorđe Balašević u emisiji Radio Luksemburg govorio je o tomsojerovskom detinjstvu, o porodici, o sećanjima na draga mesta, prijatelje i događaje, a sve to uz omiljene bendove iz detinjstva.

On može svojom pričom do suza da nas nasmeje, svojim stihovima da nas dotakne do srži našeg bića, sa ponosom nosi svoje drugo ime Panonski mornar, a sa još većim svoje pravo ime, Đorđe Balašević. 

Rođen je 11. maja 1953. godine u čestitoj familiji Balaševića koji „niti su robijali niti ratovali, a u Novom Sadu su dokle god dopiru crkvene knjige". 

Na pomen pesama O Vasi Ladačkom, D molu, Prvoj ljubavi, Prvom januaru… oni koji stvarno vole muziku Balaševića osete neki čudan trzaj.

Te pesme su i podsećanje na ona lepša, bezbrižnija vremena. Najpoznatiji panonski mornar, Đorđe Balašević, plovi dalje sa svojih sjajnih 60 godina.  

Kad se pojavi na sceni, to odmah krene .. Red pesama... red priče... o životu, detinjstvu, red gromoglasnog smeha... sve u prepoznatljivom stilu...

Đorđe Balašević je za Radio Luksemburg City radija, kao što to obično radi i na koncertima pred publikom, prepričavao različite životne priče, savršeno ukomponovane sa nekim od antologijskih pesama. A njegovo detinjstvo bilo je, znate već, tomsojerovsko.

„Da imao sam pravo tomsojerovsko detinjstvo bez pijanih scena i policije na vratima. Ne mogu ničeg ružnog da se setim iz tih dana, možda samo po nečeg tužnog, ali svima se dešavaju i odlasci i dolasci i gubici. Uglavnom je bilo prelepo, a najlepša je ta posvećenost porodici, koju sam ja kasnije pokušao da prenesem i na svoju porodicu“, kaže Balašević.

U njegovoj kući bio je gramofon na kojem je on najpre slušao muziku svojih roditelja, a zatim i svoje ploče. Vrtele su se tu pesme onih uz koje je Đorđe Balašević odrastao.

„Nisam žanrovski bio u nekom posebnom fazonu, ali sam slušao Queen, Elton Johna, Dire Straits, a najviše Bitlse, a oni su bili presudni kada sam se ja kao klinac formirao muzički. I danas slušam svašta, danas slušam Cigani lete ka nebu, a sutra neku portugalsku pevačicu. Ja slušam onu muziku koja me na neki način pomeri i učini posebnim“, rekao je za City radio Đorđe Balašević.


Ono što mu iz tog perioda pomalo nedostaje je novosadski korzo i Novi Sad iz tog vremena. Novi Sad dok je imao korzo, imao je svoj identitet, kaže Balašević, a kad grad preraste korzo, postaje veliki grad. Novosadski korzo je imao pravu meru: bio je dovoljno velik da izbegneš one koji ti se ne dopadaju i dovoljno mali da uvek možeš da naletiš na onog ko ti treba! Prvu ljubav, međutim, nije upoznao na korzou, vec u osnovnoj školi.

Tokom odrastanja sve je uglavnom bilo vezano za odlaske na pecanje sa ekipom iz ulice, za fudbalicu svake večeri u parku kod Almaškog groblja, gde je kao jedan od najmlađih u ulici morao „krvavo“ da se bori za svoje mesto u ekipi. Gimnaziju nije redovnim putem završio, ali sve što se u njoj dešavalo takođe je ostalo u lepom sećanju.

Kada sa ove distance razmišlja o periodima kroz koje je prolazio u raznim životnim dobima, nekako mu je najdraži ovaj, u kome može da uživa u uspesima svoje dece. Njemu je uvek bila i ostala jako važna porodica i ljubav koja vlada u njoj.

Svojevremeno mu je veliki pesnik Mika Antić rekao da “nema pojma kako je dobru pesmu o prolaznosti napisao, misleći na “Neke nove klince”. Naravno, bilo je teško da pored Slovenske, Ne lomite mi bagrenje, i brojnih već antologijskih pesama, izdvoji najdražu, ali kao jednu od omiljenijih naveo je pesmu, kako kaže punu plavetnila i ljubavi, Portret života mog. 

Jednom je rekao kako su boje njegovih pesama uglavnom plavičaste. Ipak, ma koliko da izgledaju tamno, modro, negde u dnu izbija neko praskozorje svetle plave ili plavetnila... Zameraju mu nekad tu panonsku depresiju...U svakom slučaju, u njima je mnogo optimizma i one svakako nisu crne. 

Pored poznatih pesama Đorđa Balaševića, u emisiji Radio Luksemburg, slušamo i pesme stranih izvođača koje je voleo, a to su pesme grupe Queen, Elton Johna, Dire Straits i Bitlsa.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

18.05.

2013.

City radio u 11:52

Re: Radio Lux

Emisija se moze slusati danas u 12 sati na City radiju - 99.9, ili preko audio strima na linku http://94.127.2.22:8000/radio.m3u

Odgovori
sub

18.05.

2013.

Milos [neregistrovani] u 10:45

Radio Lux...

Gde moze ova emisija da se preslusa?
Pozdrav

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage
Radio Luksemburg

Radio Luksemburg nas vraća u vreme kada smo smo bili tinejdžeri. Kako se nekada slušala muzika... Šta slušaju poznati... Neponovljive priče iz veremena našeg odrastanja.