Home  |  Program  |  Emisije  |  Radio Luksemburg  |  Muzika se oslanja na ono iskonsko u nama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Radio Luksemburg

06. 07. 2013. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Kako je za Radio Luksemburg govorila Suzana Kostić

Muzika se oslanja na ono iskonsko u nama

Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, svakako je jedna od zaslužnijih ličnosti u našem gradu za razvoj horske muzike i umetnosti uopšte. U Radio Luksemburgu Suzana Kostić govorila je o muzici uz koju je odrastala, o značaju bavljenja muzikom i podsetila nas na legendarna mesta za izlaske u Nišu.

Poslednjih meseci često se čulo ime Suzane Kostić i zbog opere “Slepi Miš”, koju su iznele upravo niške snage, a i zbog Betovenove 9. simfonije, koju je iznelo oko 330 niških muzičara sa gostima iz Beograda, upravo pod njenom dirigentskom palicom. 

Emisiju o tome šta slušaju poznati i uz kakvu su muziku odrastali Suzana počinje vraćanjem u detinjstvo, jer ona je u svet muzike zakoračila mnogo pre srednje škole

“Moj otac je bio bubnjar. I bilo je zabavno u kući kada se budite pored bubnjeva, pa sam i ja naučila neke razne ritmove na bubnjevima. On je sa svojim bendom svirao diksilend, i pretpostavljam da se zbog toga i moj ukus prema muzici razvijao, jer malo vuče i prema džezu”, rekla je Suzana Kostić za Radio Luksemburg. 

Danas se bavi klasičnom muzikom, a kao tinejdžerka slušala je i Deep Purple, Juraja Hip, Santanu, ali i Ellu Fitzgerald, Ninu Simone i dug je to spisak.

U srednjoj školi Suzana je imala odličnu ekipu muzičara a ljubav prema muzici ih je dodatno povezivala.

“U Muzičkoj školi smo se nekako okupili, stalno smo pevali, čak i na odmorima. Posle smo krenuli različitim pravcima, ali tada su nas zaista jako povezivala ista interesovanja. Sve je bilo dinamično i zabavno. Išli smo zajedno na koncerte. Sećam se, naša profesorica nas za čas fizičkog povede u Čair, a mi ponesemo gitare, i zapravo smo se sve vreme bavili onim što volimo”, seća se Suzana Kostić srednje škole.

Nismo izostavili ni priču o izlascima, mada je ona kod Suzane nesto drugačija. Bio je to divan period života, ali i druženja, i svirke i kvalitetna muzika, prisutni su i danas.

“Nama su se probe hora pretvarale u izlazak, jer smo uvek tražali da ostanemo duže i pevamo. A od mesta za izlazak, tada je bila aktuelna Hipi dolina, a onda smo pred kraj srednje izlazili u diskoteke i klubove na Medicinskom i Stomatološkom, posle nam je bio aktuelan “Rok”, odnosno “Hektor” jer tamo su imali svirke neki naši drugari. Mi se i danas okupljamo i družimo, zajedno idemo na svirke, koncerte”, kaže Suzana Kostić.

Ako poznajete Suzanu Kostić nije vam stran njen vedar duh i osmeh na licu, koji je možda uvek tu upravo zbog muzike kojom se bavi, jer muzika se oslanja na ono iskonsko, duboko, u nama.

Emisiju Radio Luksemburg na City radiju slušajte subotom u 12 i nedeljom u 16 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage
Radio Luksemburg

Radio Luksemburg nas vraća u vreme kada smo smo bili tinejdžeri. Kako se nekada slušala muzika... Šta slušaju poznati... Neponovljive priče iz veremena našeg odrastanja.