Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Radio Luksemburg

28. 07. 2013. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Kako je za Radio Luksemburg govorila Ana Stanić

Muzika je moja prva strast

Ana Stanić sluša sve, od kalifornijskih rok bendova do bristolske škole, sluša hip hop, arenbi i soul, ali ako je nešto može potpuno osvojiti i naterati da đuska celu noć i bude baš u njenom fazonu, onda je to muzika sa početka 80-ih uz koju je odrastala, ali u modernoj obradi, otkriva Ana Stanić za Radio Luksemburg.

Ana je na svakom novom albumu nekako nova i drugačija, a opet ista i prepoznatljiva. 

Jezici su njen drugi talenat posle muzike. Govori tečno engleski, nemački i francuski, voli književnost i da se nije opredelila za muziku sigurno bi njena profesija imala veze ili sa stranim jezicima ili sa knjizevnošću. Na kraju se opredelila za filmsku i tv produkciju posle gimnazije i to obrazovanje joj danas u poslu kojim se bavi mnogo znači.

Kao tinejdžerka je imala svojih lutanja i traženja. Danas je potpuno zadovoljna i svojim poslom i svojim stajlingom. Kaže da ume ponekad da bude jako teška, ali ko to od nas nije ponekad, naročito ako je profesionalac i teži savršenstvu.

Kada izgovorimo reči muzika i detinjstvo, Anina prva asocijacija je violina. A u svet muzike ulazi još kao sasvim mala. Počela je da reaguje na popularnu muziku, i kako sama kaže “užasno se zarazila slušanjem naročito strane muzike”.

“Tada je počinjao novi talas sa grupama kao što su Duran Duran, Kajagoogoo, Eurythmics, Simple Minds, U2, prvi albumi Majkl Džeksona, Bili Džin i tako dalje. Prosto sam se “zarazila” tom muzikom i znala sam sve tekstove napamet. Od domaćih, u to vreme bile su popularne grupa Zana, zatim Slađana Milošević, a volela sam i slovenačku pevačicu Necu Falk. Ipak, moram da priznam da sam uvek prednost davala stranoj muzici”, ispričala nam je Ana Stanić. 

Anu Stanić danas umeju da porede sa mnogim popularnim pevačicama kao što je Neli Furtado pa je tako, pre svega zbog stajlinga, porede i sa Madonnom. Madonna nikada nije bila njen favorit, mada ono što danas radi Ana voli da čuje, a Madoninu energiju izuzetno poštuje. 

“Kao klinka više sam volela Annie Lennox, volela sam i Whitney Houston. One nemaju dodirnih tačaka, a Madonnu sam uvek poštovala i uvek mi je bilo zanimljivo šta će ona uraditi. Fascinantno je kada neko i sa 50 godina može da diktira trendove, da bude rame uz rame sa mlađim generacijama i po stajlingu i izgledu, a konačno i po đuskanju”, rekla je Ana Stanić u Radio Luksemburgu.

Kada govorimo o žanrovima koje Ana Stanić sluša oni su brojni i različiti. Otvorena je uvek za ono što je novo i u trendu.

“U stvari ja sam svestrana i volim muziku od neke bristolske škole, do trip hopa i raznih podžanrova, preko “frenčtača”, grupe Air, do Arethe Franklin. Volim i hip-hop i arenbi i soul ”, kaže Ana.

Kroz Aninu priču u Radio Luksemburgu neke dame mogu videti sebe iz tinejdž dana, a gospoda se mogu prisetiti izgleda svojih devojaka ili svoje devojke iz onih veselih punih boja, 80-ih godina, u koje nas kroz ovaj Radio Luksemburg vraća Ana Stanić.

Emisiju Radio Luksemburg, sa Anom Stanić, na City radiju slušajte premijerno u nedelju, 28. jula, u 16 sati ili u repriznom terminu u subotu, 03. avgusta, u 12 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage
Radio Luksemburg

Radio Luksemburg nas vraća u vreme kada smo smo bili tinejdžeri. Kako se nekada slušala muzika... Šta slušaju poznati... Neponovljive priče iz veremena našeg odrastanja.