Home  |  Program  |  Emisije  |  Radio Luksemburg  |  Bez muzike ne mogu, ali pišem u tišini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Radio Luksemburg

04. 08. 2013. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Kako je pisac Dragan Velikić govorio za Radio Luksemburg

Bez muzike ne mogu, ali pišem u tišini

Kroz Radio Luksemburg tražimo vezu pisca Dragana Velikića sa muzikom. Danas uglavnom sluša klasiku, ali odrastao je uz Džet rotal, Zepelin, Hendriksa i Pink Flojd. Muziku rado sluša, ali radi uglavnom u tišini.

Književnik Dragan Velikić pre nekoliko meseci u Nišu je promovisao svoj novi roman Bonavia. Njegovi romani prevedeni su na 15 evropskih jezika, a za knjigu „Ruski prozor“ 2007. godine dobio je Ninovu nagradu i nagradu „Meša Selimović“, kao i Srednjoevropsku nagradu za književnost.

Dragan Velikić do sada je objavio 8 romana, a neki kritičari smatraju da je za svaki od njih zaslužio književno priznanje. 
U Radio Luksemburgu sa Draganom Velikićem „putujemo vozom“ uz muziku kojom bi on ilustrovao svoja dela. 

Prvu knjigu Velikić je napisao sa 12 godina, gutao je Karla Maja i još tada je znao da će biti pisac.

Svoje romane Velikić piše iz rezervoara života koji je proživeo, piše ujutru kada je najodmorniji, a često ga prate velikani klasike čijim bi kompozicijama mogao i da ilustruje neka svoja dela.

Kako se razvija priča saznajemo nove detalje, jedan od najpopularnijih pisaca danas zapravo se i bavio muzikom

„Svirao sam harmoniku, a onda etični klavir i orgulje. Završio sam Nižu muzičku školu. Muzika mi je važna. Sada slušam klasiku, volim Mocarta, ali Bah je moj kompozitor“, rekao je Velikić za Luksemburg.

Uz klasičnu muziku koja mu je važna tu je i stari dobri rokenrol – uz koji je odrastao.

„Kao mlad svirao sam u pop sastavima. Ne znam koliko ću biti iz kamenog doba ako kažem da je Jethro Tull grupa koju najviše volim. Tu su bili i Led Zepelin, Hendriks, Pink Flojd. Uopšte 70. su imale odličnu muziku, ali mislim da tek kroz 50 godina ćemo znati, da li su upravo 70. ili 80. ili 90. dale bolju muziku“, kroz osmeh kaže naš poznati pisac.

Kroz Radio Luksemburg sa Velikićem krenuli smo od klasike, a završili uz Armstronga i What A Wonderful World.

Premijeru emisiju Radio Luksemburg sa Draganom Velikićem slušajte na City radiju u nedelju, 04. avgusta, u 16 sati, a ako je propustite, očekuje vas repriza sledeće subote, u podne.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage
Radio Luksemburg

Radio Luksemburg nas vraća u vreme kada smo smo bili tinejdžeri. Kako se nekada slušala muzika... Šta slušaju poznati... Neponovljive priče iz veremena našeg odrastanja.