Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Radio Luksemburg

11. 08. 2013. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Kako je za Radio Luksemburg govorio Dejan Stojiljković

Volim autore koji pomeraju granice

U muzici i na filmu pisac Dejan Stojiljković voli autore koji pomeraju granice, a čita pisce koji umeju da na pravi način ispričaju priču. U Radio Luksemburgu Dejan Stojiljković govori o svojoj fascinaciji rok muzikom uz koju je odrastao, a najviše o autorima koji su postali junaci njegove knjige LOW LIFE. On pripada generaciji koja je odrastala zlatnih 80-ih.

Dejan Stojiljković je jedan od onih Nišlija koji svoj grad promoviše na svakom koraku. Već smo gledali predstavu "Konstantin", koju je po njegovom tekstu režirao Jug Radivojević, a uskoro nas očekuje i njegov novi roman "Znamenje anđela". 

Dejan Stojiljković pripada generaciji koja je odrastala zlatnih 80-ih. U tom periodu Dejan Stojiljković je slušao i domaću rok muziku, i to bukvalno sve jer je scena bila jako bogata, mnogi su slušali tada Bajagu, Belo dugme, neki drugi EKV, Električni orgazam. 

Na pley listi Dejana Stojiljkovića su Joy Division, Depeche Mode, New Order. Izvodjaci uz čiju je muziku odrastao i koja je obeležila vreme njegovog detinjstva i tinejdž dana mnogo kasnije će se naći u knjizi LOW LIFE, zbirci priča i novela koja je rezultat fascinacije rokenrolom, ličnostima rok muzičara i mitovima o nastajanju slavnih pesama i albuma.

Dejan Stojiljković za nas je izdvojio i priču Kralj Njujorka, o grupi koja je po mnogo čemu za njega među najboljima, ako ne i broj 1.

“The King of New York je jedna sjajna pesma Fun Lovin' Criminals. Tu, u toj zbirci, eksperimentisao sam sa formom. Tu ima klasične pripovetke, ima minijatura kao što je Kralj Njujorka, a postoji i novela od koje je mogao da nastane i roman “Kao senka na zidu” (Like a shadow on the wall), Mike Oldfild. Ja mnogo volim Fun Lovin' Criminals, jer oni sjedinjuju sve ono što ja cenim u rokenrolu, a to je uticaj džeza, bluza, hard roka, hip hopa, a sve to je tako upakovano, nenametljivo za slušanje. Volim takvu muziku koju možeš da slušaš sa pažnjom i da uživaš, a možeš i nešto drugo da radiš i da ti muzika ne smeta. Takav je i Mike Oldfild, Žan Mišel Žar, ali takvi su Fun Lovin' Criminals i New Order”, rekao je za Radio Luksemburg Dejan Stojiljković.  

Kao klinac Dejan Stojiljković nije ni sanjao da će se jednog dana proslaviti, ali znao je da će postati pisac. Čitavo iskustvo tokom bavljenja stripom, novinarstvom, pisanjem za mnoge publikacije kao što su izmedju ostalih Pressing, Urban Bug, Gradina ili za internet magazin za popularnu kulturu POP BOKS, rad na uređenju internet portala NIŠ KAFE sve mu to mnogo pomaže u pisanju proze. Dejan Stojiljković piše gotovo filmskim jezikom i dok ga čitate vi zaista možete da stvorite sliku u svojoj glavi o onome o čemu vam piše.

Pisanje je i potreba i ljubav i iziskuje mnogo rada, a ono što dođe sa napisanim donosi veliko zadovoljstvo. Iako je za "Konstantinovo raskršće" dobio nagradu Miloš Crnjanski, a na Svetosavskom sajmu – svetosavski pečat, pripovedaču, kako se najradije predstavlja, Dejanu Stojiljkoviću, najveća nagrada su čitaoci.

Nakon predstave Konstantin, koja je rađena po njegovom tekstu, sada nas očekuje novi roman "Znamenje anđela", smešten u pozne dane Rimske imperije i doba začetka slavnog Vizantijskog carstva. Glavni junaci romana su tri rimska vojnika koji će postati hrišćanski sveci – Georgije, Dimitriije i Konstantin, a Dejan je prikupljajući građu i iščitavajući izvore, naišao na jedan zanimljiv podatak, a to je da su Sveti Đorđe, Sveti Dimitrije i Sveti car Konstantin bili savremenici. Roman će biti objavljen u prestižnoj Laguninoj ediciji „Meridijan" a u knjižarama će se pojaviti do Beogradskog sajma knjiga ove godine (2013. godine.)

Kroz Radio Luksemburg sa piscem Dejanom Stojiljkovićem slušamo rock, elektro pop i new wave.

Premijeru emisiju Radio Luksemburg sa Dejanom Stojiljkovićem slušajte na City radiju u nedelju, 11. avgusta, u 16 sati, a ako je propustite, očekuje vas repriza sledeće subote, u podne.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

12.08.

2013.

anonymous007 [neregistrovani] u 06:13

strava i uzas

Sta je bre ovo bolje je da ga samo slusamo, kakva je bre ovo frizura,sramota a sta predstavlja slovce na njegovoj majici S kao seljacina.DETE IDI KOD FRIZERA 21. je vek.Srecno

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage
Radio Luksemburg

Radio Luksemburg nas vraća u vreme kada smo smo bili tinejdžeri. Kako se nekada slušala muzika... Šta slušaju poznati... Neponovljive priče iz veremena našeg odrastanja.