Home  |  Program  |  Emisije  |  Radio Luksemburg  |  Fenomenalno je kada posao postane strast
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Radio Luksemburg

18. 08. 2013. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Kako je za Radio Luksemburg govorila Lena Kovačević

Fenomenalno je kada posao postane strast

Naš grad je ovih dana bio u znaku džeza i fuzije džeza sa drugim pravcima, a tako je uvek sredinom avgusta u Nišu, u vreme Nišville džez festivala. Zato se u Radio Luksemburgu City radija podsećamo kako je o muzici govorila naša poznata džez pevačica, ali i kompozitor i tekstopisac, prelepa Lena Kovačević.

Lena Kovačević je nastupala na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i svetu, sarađivala sa svetskim i domaćim muzičarima, 2009. godine objavila svoj prvi autorski album "Dobar dan za pevanje", a obradovaće nas i drugim, pod nazivom San. Lepa muzičarka, probudila je veliko interesovanje i kao član žirija u „Prvom glasu Srbije” pre 2 godine, u međuvremenu se udala i rodila sina Vuka.

Na Nišvilu je nastupila 2011, kada je uveliko zaživeo njen prvi album „Dobar dan za pevanje“ inspirisan džez, pop i balkanskim ritmovima.

Džez pevačica Lena Kovačević i ćerka čuvenog dramskog pisca Dušana Kovačevića, rekla je za Radio Luksemburg da to što ste dete poznatih roditelja može biti zanimljivo javnosti, ali nikako ne može biti presudno za uspeh u karijeri. Za to se borite sami bez obzira ko su vam roditelji.

„Medijima je sigurno zanimljivije kada se pojavi neko ko dolazi iz porodice u kojoj je već neko zapažen u onome što radi. Što se tiče same muzike, tu ne možete nikoga prevariti. Na oko može nešto biti zanimljivo, ali niko neće slušati neku muziku samo zato što je muzičar dete poznatih roditelja. Meni je možda malo lakše zato što je moj otac književnik, ali da je možda muzičar mogu samo da zamislim koliko bi bilo potrebno dokazivanja“, kaže kroz osmeh Lena Kovačević .

Te godine na Nišvill džez festivalu nastupila je Candy Dalfer sa svojim ocem, što je Leny bio poseban doživljaj, jer je Candy jedna od onih koje Lena veoma ceni u muzičkom svetu kome pripada.

„Candy sam upoznala u Holandiji, malo smo porazgovarale nakon mog nastupa na džez festivalu u Hagu. Tada sam nastupala sa velikim Big bendom holandskim, ustvari otvarala sam festival na kom je ona kasnije svirala. Njoj je bilo zanimljivo jer sam ja bila jedan od najmlađih učesnika, pričale smo o tom otvaranju, i tada mi je poželela mnogo sreće. Ona je fantastičan umetnik i mnogo je lepa i harizmatična. Njenog oca Hansa Dalfera upoznala sam u Amsterdamu, a čak smo i nastupali zajedno jedne večeri“, ispričala je za Radio Luksemburg Lena Kovačević.

Lena ima diplomu Muzičkog konzervatorijuma u Amsterdamu, na odseku džez pevanje. Imala je niz koncerata po Holandiji i Belgiji, od kojih se izdvaja nastup pred holandskom kraljicom Beatris. Nastupala je sa čuvenim američkim basistom Džonom Klejtonom, kvintetom Najdžela Kenedija i bendom Ala Di Meole. A još 2003. pevala je sa Bajagom za film „Profesionalac”.

Tokom te 2011. održala je mnogobrojne koncerte, a pored Nišvila nastupala je i na kragujevačkom i novosadskom džez festivalu. A Lena je u svet muzike ušla još kao devojčica. Njena prva velika ljubav bio je klavir, a zatim je odlučila da postane pevačica.

Kada je krajem 2009. objavila prvi CD „Dobar dan za pevanje“, Lena je iznenadila svoje fanove primamljivim džez-pop zvukom, a njen glas, čulo se u medijima, neočekivano na srpskom priziva melanholiju Madredeuš ili bosonoge Sezarije Evore. Ipak, kako nam je sama rekla ona je svoj put znala odavno.

Osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Beogradu, školovanje nastavila u Amsterdamu i presrećna je zbog toga.

Kod Lene Kovačević nekako je odavno sve bilo jasno - nije bilo lutanja. Džez je odabrala jer joj odgovara njegov senzibilitet, i zato što u okviru džez muzike postoji mogućnost da se bavite i zabavnom i pop muzikom, kao i ostalim žanrovima moderne muzike, kaže Lena.

Džez pevačica Lena Kovačević, dokaz je da su ljubav i talenat važni za uspeh u onome što radiš, ali i obrazovanje, rad i trud, kao i stalna težnja da napreduješ, da se usavršavaš.

Da, sjajno je kada ti posao postane strast, ali kompletan muzičar treba da ima i drugih interesovanja koja će dati dodatnu energiju i biti motiv i inspiracija. Obično muzičari vole književnost ili slikarstvo, a Lenina velika strast je i fotografija.
Brojni gosti Radio Luksemburga različito su završavali rečenicu Muzika je za mene...

Neki su govorili da je ona svet u kojem pronalaziš svoj mir, uz nju menjaš prostore i vreme, vazduh kojim dišeš, a Lenina rečenica je jednostavna: Muzika je život.

„Muzika je i lek i inspiracija. Za mene je muzika život. Muzika je i velika terapija i energija. I volela bih da bude tako i svim drugim ljudima, a ne samo meni jer se muzikom bavim profesionalno“, rekla je za Radio Luksemburg Lena Kovačević.

Te 2011. kada nam je Lena pevala u Nišu, ponela je iz našeg grada prelepe uspomene i sliku niške Tvrđave, muzike, osmeha i predivnih osećanja.

Radio Luksemburg sa Lenom Kovačević na City radiju slušajte u nedelju 18., a reprizu u subotu 24. avgusta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage
Radio Luksemburg

Radio Luksemburg nas vraća u vreme kada smo smo bili tinejdžeri. Kako se nekada slušala muzika... Šta slušaju poznati... Neponovljive priče iz veremena našeg odrastanja.