Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

3 x IN

03. 11. 2015. Niš

Izvor: City radio

Inkluzija, Integracija, Informacija / OŠ Čegar Niš

Inkluzija u OŠ "Čegar"

Niška Osnovna škola “Čegar” jedna je od pionira inkluzivne nastave u našem gradu, koja je uvedena 2009. godine. Nastavnici i psiholozi ove škole još tada su prepoznali potrebu da bi neki učenici trebalo da rade po individualnim obrazovnim planovima.

Vesna Stanojević, nastavnica srpskog jezika u OŠ "Čegar" i rukovodilac stručnog tima za inkluzivnu nastavu kaže da je nakon prvog interaktivnog časa koji je bio otvoren i za medije, u ovoj školi uspešno nastavljena edukacija nastavnog osoblja. 

Ovakav način međusobne saradnje i podrške nesumnjivo daje pozitivne rezultate, kada je reč o uključivanju osoba sa invaliditetom.

Milica je jedna od učenica koja uči po izmenjenom individualnom obrazovnom planu koji uspešno savladava. Ona je sada osmi razred i odlična je učenica.

Njena nastavnica Vesna, međutim, navodi i probleme sa kojima se susreću u nastavku Miličinog školovanja. 

Razgovarali smo i sa Milicom, koja nam je rekla da bi nakon osnovne škole volela da se školuje za kuvara. Milica posebno voli hemiju, ali priznaje da joj neki predmeti zadaju malo muke. 

Milica ima podršku cele škole, a kako bi savladala gradivo neretko joj pomažu drugari iz odeljenja, nastavnici i članovi parlamenta. Zato je izuzetno važno da i đaci i nastavnici budu pripremljeni na rad sa učenicima sa invaliditetom, a to naglašava i potvrđuje naša sagovornica Vesna Stanojević, rukovodilac stručnog tima za inkluzivnu nastavu.

Najveći oslonac deci sa invaliditetom nesumnjivo je porodica, ali veliku podršku mogu im pružiti i drugari iz razreda. U nastavku emisije čućete kako studenti, budući prosvetni radnici, gledaju na inkluziju u nastavi. 

Pre ulaska u škole budući nastavnici i profesori ipak bi trebalo da se edukuju o uključivanju dece sa invaliditetom u sistem obrazovanja. Jelena Nikolić, apsolvent na katedri za srpski jeziki književnost, ispričala je za City radio više o svom prvom iskustvu i susretu sa učenicom koja je u programu inkluzije, naglasivši da joj je veoma značila pomoć mentorke Vesne Stanojević, koja se potrudila da studentima maksimalno izađe u susret i da im savete kako bi čas protekao bez ikakvih poteškoća.

Da je inkluzija jako važna svesni su čak i sami studenti, budući nastavnici. Zato naša sagovornica Jelena smatra da bi na fakultetima u okviru časova metodike nastave trebalo održati koji čas više posvećen inkluzivnoj nastavi.

Vesna Stanojević je skrenula pažnju da su za inkluziju osoba sa invaliditetom zaduženi i profesori na fakultetima, kako bi  studenti, a budući nastavnici i profesori, bili spremni da se suoče sa ovim izazovom.

Na samom početku inkluzije u OŠ "Čegar" na čelu stručnog tima inkluzivne nastave bila je Snežana Šundrić, psiholog. Ona će nam približiti rad ove škole na samom početku uvođenja inkluzivne nastave, probleme sa kojima su se susretali, i objasniti kakva je situacija danas, šest godina posle. 

Škola "Čegar" u inkluziji sarađuje sa specijalnim školama „Bubanj“ i „14. Oktobar“, kako bi se deci sa invaliditetom omogućilo najbolje obrazovanje i školovanje. Taj zajednički cilj ovih institucija kreirao je neke nove mogućnosti o kojima nam govori psiholog Snežana Šundrić.

Celokupni stručni tim inkluzivne nastave u školi Čegar aktivno i vrlo pažljivo traga za dodatnim i novim mogućnostima i načinima kako bi se deci sa određenom vrstom invaliditeta omogućilo najbolje obrazovanje i uključivanje u društvo.

U školi su oni takođe aktivni i često se rado uključuju u vannastavne aktivnosti, učestvuju u predstavama i programima povodom značajnih datuma, kakav je naprimer, Dan škole.

Članovi ovog tima smatraju da bi i sam zakon trebalo da bude fleksibilniji i da omogući više slobode timovima u školama, jer se odluke donose u korist učenika, sa jednim ciljem, da se detetu pomogne.

Projekat 3xIN podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i GO Pantelej.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara