Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

3 x IN

10. 11. 2015. Niš

Izvor: City radio

Inkluzija, integracija, informacija

Samostalniji uz pomoć glume

Sport, jahanje, muzika, slikanje, vajanje, veženje, samo su neke od aktivnosti koje mogu pomoći osobama sa nekim invaliditetom. Pored svih ovih, izuzetno važnu ulogu ima i gluma. Koliko je važna uloga glume u njihovim životima dokazuju primeri onih koji su odigravši neku pozorišnu ulogu unapredili svoj govor, kretanje, ponašanje, ali i postali samostalniji, sigurniji u sebe, društveniji.

Inkluzija osoba sa invaliditetom u društvene tokove sveprisutnija je tema. Milan Kostadinović, socijalni radnik specijalne škole "Bubanj" ispričao nam je  zbog čega na osvešćivanju svih ljudi, kada se radi o inkluziji, treba aktivno raditi  tokom samog perioda školovanja, ili čak i ranije. 

Specijalna škola sa domom učenika „Bubanj” u Nišu osnovana je zbog ostvarivanja obrazovnih i vaspitnih potreba dece i omladine oštećenog sluha. Poslednjih godina, škola prerasta u Regionalni centar podrške deci sa različitim teškoćama u razvoju, a brojne su aktivnosti kroz koje njihovi učenici razvijaju svoje sposobnosti.

Pored svih ovih aktivnosti tu su i mnogobrojne humanitarne akcije, druženja sa drugim školama i udruženjima. Rad sa decom uopšte, kao i sa onom sa poteškoćama naprosto treba voleti. U ovoj školi saznajemo da u zaposleni veoma motivisani da sa mnogo energije rade na uključivanju osoba sa invaliditetom u društveni život. 

Decu je teško prevariti. Ona zahtevaju puno pažnje, brigu, podršku, odgovore na sva moguća pitanja, a socijalni radnik Milan Kostadinović nam pored izazova sa kojima se susreće u profesiji otkriva i koja je prava nagrada za rad sa decom sa invaliditetom. 

Upoznali smo i mladića koji obožava glumu, jer mu je upravo ona pomogla i delom olakšala život sa Daunovim sindromom. Gost specijalne škole sa domom učenika “Bubanj” nedavno je bilo Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“ iz Beograda. Ovo Udruženje postoji već 18 godina i pruža pomoć za 104 aktivna korisnika i članove njihovih porodica. 

Njihova glumačka ekipa je pred učenicima škole Bubanj odigrala predstavu Branislava Nušića – "Analfabeta". Svi glumci ove izuzetno dobro odigrane predstave su osobe sa smetnjama u razvoju, a jedan od glumaca koji je vrlo vešto odglumio svoju ulogu je Dubravko Filippi, tridesetpetogodišnji mladić sa Daunovim sindromom. Ovaj šarmantni i talentovani momak nam je ispričao koliko su ovakve aktivnosti važne za razvoj.

Izvođenje "Analfabete" u specijalnoj školi Bubanj bilo je prilika da se stvori prostor za razbijanje predrasuda, razvoj tolerancije i doprinosa inkluziji u društvu. Dubravko nam je iz svoje perspektive obajsnio koliko je važna inkluzija osoba sa invaliditetom, i to ne samo u školski sistem.

Direktor Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“ Stari grad iz Beograda, Dejan Kozić, smatra da kroz glumu i razne druge aktivnosti osobe sa nekim vrstom invaliditeta razvijaju lične veštine, ali iznad svega postaju društveni i samostalni.

Dramska sekcija udruženja „Živimo zajedno“ postoji 14 godina i za to vreme postavili su i odigrali 5 predstava, kako u školama i fakultetima širom Srbije, tako i u profesionalnim pozorištima. 

Gluma kao jedna od aktivnosti izuzetno je korisna za osobe sa invaliditetom. Prema jednom evropskom istraživanju sprovedenom pre 2 godine na teritoriji 16 zemalja, osobe koje se bave dramskom umetnošću imaju veći broj prijatelja, lakše se zapošljavaju, poseduju izvesnu snagu u sebi i komunikativniji su.

Projekat 3xIN podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i GO Pantelej.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara