Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

3 x IN

17. 11. 2015. Niš

Izvor: City radio

Druženje razvija samopouzdanje

Kada govorimo o inkluziji neprestano moramo imati na umu da pored uključivanja dece sa invaliditetom u sistem obrazovanja i društvene tokove, ključnu ulogu ima i socijalna inkluzija, odnosno međusobna povezanost i konstantna saradnja, druženje i upoznavanje mališana sa teškoćama u razvoju i ostale dece.

Dobrim rezultatima doprinose različite akcije, aktivnosti i druženja specijalnih škola i domova sa redovnim školama, udruženjima, organizacijama, a kako nam je nedavno rekao Dejan Kozić, direktor jednog udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju takve saradnje donose obostrano zadovoljstvo.

Dom Duško Radović iz Niša je Ustanova za decu i omladinu lišenu roditeljskog staranja, čiji štićenici su deca u domskoj zajednici, deca sa kombinovanim i teškim vrstama invaliditeta i deca koja su iz raznoraznih razloga smeštena u Dom, a lišena su roditeljskog staranja.

Ova ustanova nakon zbrinjavanja svojih štićenika posebnu pažnju i aktivizam posvećuje njihovom uključivanju u dalje društvene tokove, školovanju i zapošljavanju. Psiholog Doma Duško Radović, Zdravka Gigov, kaže da im u tome pomaže Centar za Socijalni rad, ali se dešavaju i situacije kada njihovi štićenici jednostavno moraju sami da se zauzmu za sebe.

U inkluziji ogromnu i možda presudnu ulogu imaju aktivnosti kroz koje osobe sa invaliditetom razvijaju svoje sposobnosti, lične veštine, postaju društveni i samostalni. Govoreći za City radio o inkluziji osoba sa nekom vrstom invaliditeta ili smetnjama u razvoju, socijalni radnik Milan Kostadinović je naglasio da zajednički rad i neposredno druženje dece i direktna komunikacija pokazuju najbolje rezultate. 

A takav primer imamo kroz saradnju Doma Duško Radović sa Udruženjem za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja ZooPLANET iz Niša.

Udruženje za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja ZooPLANET iz NIša postoji 6 godina, i aktivno se bavi zaštitom divljih životinja i edukacijom dece i građana o čuvanju i odnosu prema životinjama. ZooPLANET je oformio Zookutak, prostor za rekreaciju i druženje Nišlija sa životinjama u selu Kamenica nedaleko od Niša, na teritoriji niške opštine Pantelej.

Štićenici Doma Duško Radović sada su česti gosti i prijatelji Zookutka, a psiholog Doma Zdravka Gigov kaže da je već na početku saradnje bilo značajnih terapeutskih uticaja druženja dece sa životinjama.

Zookutak je značajan za sve građane Niša, a uključivanje štićenika Doma Duško Radović u negovanje životinja pokazuje odlične rezultate. Dušan Stojanović iz ZooPLANET-a nam je objasnio sa kojim ciljem je organizovan Zookutak, i kakve su reakcije štićenika koja dolaze da se druže sa životinjama. Zajednička saradnja Zooplaneta i Doma doprinela je ostvarivanju nekih, možda neočekivanih društvenih kontakata.

Deci iz Doma Duško Radović za uključivanje u društvo važna je podrška vaspitača, nastavnika, ali i druge dece, vršnjaka, drugara iz razreda. Zdravka Gigov smatra da kroz saradnju sa ZooPLANET-om štićenici Doma imaju mogućnost da ostvare i druge značajne kontakte i postanu odgovorniji.

Mišljenje psihologa da u Zookutku deca spajaju lepo i korisno, jer pored uživanja i druženja mogu da steknu i radne navike, deli i Dušan Stojanović iz ZooPLANET-a. Njihovi volonteri uvek srdačno dočekuju štićenike Doma, lepo se druže, razmenjuju iskustva i uče.

Ljudima koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju ili bez roditeljskog staranja dobro su poznati efekti aktivnosti poput jahanja konja i brige o životinjama, koje mogu da čuvaju.  Skoro jednogodišnja saradnja Doma Duško Radović sa Udruženjem ZooPLANET opšte je dobro i za štićenike i za zaposlene u Domu. 

Deca sa invaliditetom kao i ona bez roditeljskog staranja prolaze kroz periode prihvatanja i suočavanja sa društvom koje ima predrasude. Zato ulogu u inkluziji ima društvo u celini, počevši od pojedinca, preko porodica, prijatelja, škola, do udruženja građana, institucija i organizacija.

Tako su tokom ove godine deca i zaposleni iz Doma Duško Radović ugostili grupu mladih holandskih volontera i sa njima su proveli lepe trenutke u druženju i igri. Ove posete su već tradicionalne. Kako je reč o deci koja su u Dom prebačena iz Kuline, te većina ima ozbiljne zdravstvene poteškoće - ovakve posete zaista znače mnogo i osmeh na dečjim licima govori više od reči.

A vid saradnje kakav imaju Udruženje ZooPLANET i Dom Duško Radović je takođe obostrano dobro, a naši sagovornici se nadaju da će se svi još dugo i uspešno družiti i sarađivati.

Projekat 3xIN podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i GO Pantelej.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara