Home  |  Program  |  Projekti  |  3 x IN  |  Da li smo kao društvo spremni na inkluziju?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

3 x IN

08. 12. 2015. Niš

Izvor: City radio

Inkluzija, Integracija, Informacija

Da li smo kao društvo spremni na inkluziju?

Osobe sa invaliditetom, bilo da je reč o deci ili odraslima, korisnici invalidskih kolica, svakodnevno se susreću sa brojnim problemima, kao što su arhitektonske barijere i nepristupačnost javnim gradskim površinama. Nerešena su i stambena pitanja, neodgovarajući prevoz i radno angažovanje osoba sa invaliditetom. Zato smo istraživali koliko smo kao društvo i grad spremni za inkluziju?

"Savet za rad sa osobama sa invaliditetom (OSI) gradonačelnika grada Niša" nedavno je održao prvu sednicu na kojoj su predstavljeni planovi aktivnosti za 2016. godinu i predlozi za rešavanje ključnih problema sa kojima se ove osobe susreću.

Pokrenuta je i inicijativa za parkiranje vozila na opštim mestima, a ne samo obeleženim za osobe sa invaliditetom. Predsednik ovog saveta, Jordan Ivanović, kaže da, iako još uvek nisu svi problemi rešeni, grad čini pomake, a sednice Saveta za rad sa OSI imaće u tome značajnu ulogu.

Predsednica Udruženja studenata sa hendikepom, Jasmina Barać Perović, smatra da je inkluzija prihvaćena, ali mi kao društvo jednostavno još uvek nismo spremni da se ponašamo adekvatno i u skladu sa pravilima inkluzije.

Jasmina nam je kao primer loše prakse navela slučaj smene nastavnice u Voždovoj školi, koja je nekoliko puta vređala učenika sa celebralnom paralizom.

Gorući problemi - nerešena stambena pitanja, neodgovarajući prevoz i radno angažovanje

Danijela Todorović, diplomirani pravnik, zapošljena je u Gradskoj kući i radi na prijemu građana za Gradonačelnika već deceniju i po. Ona nam govori o naporima koje grad ulaže kako bi se obezbedili uslovi za normalan život OSI.

Danijela je korisnik invalidskih kolica već 26 godina, nakon doživljene saobraćajne nezgode. Ona kaže da se za to vreme mnogo toga za osobe sa invaliditetom u Nišu promenilo na bolje, ali i dalje postoje nepristupačna mesta i arhitektonske barijere. Ostali gorući problemi su nerešena stambena pitanja, neodgovarajući prevoz i radno angažovanje. 

Ogroman je značaj personalnog asistenta

Tridesetdvogodišnja Aneta Ilić sekretar je Udrženja paraplegičara nišavskog okruga i studira grafički dizajn. Nakon povrede kičmene moždine u 7 godini postala je korisnik invalidskih kolica. Osnovnu i srednju školu je završila uz veliku podršku i pomoć kako svojih roditelja, tako i školskih drugova. Ipak, zbog nepristupačnosti niških fakulteta, studije je počela tek kada je dobila personalnog asistenta.

Vremenom su pojedini  fakulteti i obrazovne ustanove dobijali prilaze za osobe sa invaliditetom i liftove, a Aneta kaže da je za inkluziju izuzetno važno da svi imaju jednaka prava na školovanje jer to omogućava kasnije zaposlenje i pravilno uključivanje u društvo svih ljudi.

Za sreću, uspeh i lični razvoj najzaslužniji je duh koji svako od nas nosi u sebi. Aneta je borac i veliki optimista. Za lični razvoj svih ljudi ova devojka misli da ključnu ulogu ima duh i karakter osobe, kao i pogled na život.

Za inkluziju je jako važno da prihvatimo da je svako od nas jedinstven, ima svoje želje i potrebe. Da budemo otvorenog uma i srca. Informisani i edukovani. Da budemo svesni da je društvo heterogena sredina. Da prihvatimo sebe i druge da bismo i mi bili prihvaćeni.

Iskustva naših sagovornika pokazuju, da iako ima još prepreka i barijera, ima i pomaka, a za to su zaslužna razna udruženja koja svojim aktivnostima utiču na razbijanje predrasuda i uključivanje dece i osoba sa invaliditetom u društveni život.

Samim tim oni vrše donekle i uticaj na Grad da se još aktivnije uključi u zastupanje prava dece i osoba sa invaliditetom na inkluzivno obrazovanje, ali i u brže rešavanje konkretnih problema sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, kao što su arhitektonske barijere i zapošljavanje.

Projekat 3xIN podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i GO Pantelej.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara