Home  |  Program  |  Projekti  |  Moja Tvrđava  |  Aca Seltik: "Mene stalno putevi vuku u neke tvrđave"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Moja Tvrđava

09. 11. 2018. Niš

Autor: Z. Milenković Izvor: City Radio, Foto: City radio (Z.Milenković)

Moja Tvrđava - Moja priča

Aca Seltik: "Mene stalno putevi vuku u neke tvrđave"

Sve naše tvrđave imaju neku zajedničku priču sa nama. Moja tvrđava - moja priča budi razne asocijacije, vraća sećanja, budi emocije, opominje i podseća. U životu jednog čoveka tvrđave nekako zauzimaju značajno mesto, neke vraćaju u detinjstvo, neke su kao ambijent neodvojive od muzike kojom se bavi, na mnogima je nastupao, na mnogima spotove snimao, a jedna od njih je i naša niška Tvrđava. Aleksandar Petrović – Aca Seltik na zidinama niške tvrđave snimio je spot sa Najdom za pesmu “Oslobodi me”.

Osim niške tvrđave kojom smo i započeli ovu priču, mnogo je još njih veoma važnih u životu muzičara, novinara, književnika Ace Seltika.

“Kad kažemo tvrđava, prvo što mi padne na pamet je, u stvari, knjiga. Može i citadela u krajnjoj liniji. Tvrđava je mesto koje mene, u stvari, na prvu loptu vraća u detinjstvo, jer ja sam skoro celo detinjstvo proveo na Kalemegdanu. Taj Kalemegdan je fascinantan, pogotovo kada se poveže sa svim ostalim stvarima pratećim i u istorijskom kontekstu, na kraju krajeva, i u religioznom kontekstu. Ja sam izuzetno vezan za crkvu Ružicu, ona mi je prosto najlepša crkva na svetu. Svaki put kada pomislim na to imam neku određenu dozu sentimenta koji je prosto samo moj. Dobro, ne samo moj, pošto sam se tamo venčao -  onda je i gospođin. Kalemegdan ima neko to svoje posebno mesto.”

“Sve ove naše tvrđave, za nas odavde, sigurno imaju neku svoju priču zajedničku sa nama. Nije slučajno na niškoj Tvrđavi snimana “Oslobodi me” sa Najdom. To je prosto moralo da bude snimano na Tvrđavi jer se cela priča vrti oko toga, oko Kosovskog boja, oko Deksinog stripa i knjige “Duge noći i crne zastave”. Sama pesma je bila upućena na to da se snima na Tvrđavi. Prvobitni plan je bio da se snima na pirotskoj tvrđavi, međutim vreme nije dozvolilo i snimali smo u Nišu. Radnja romana se dešava u pirotskoj tvrđavi. Što se tiče mog drugog benda “Despota” spot za pesmu “Gde samuju vukovi” je sniman na Smederevskoj tvrđavi. Ta Smederevska tvrđava ima poseban značaj, uostalom to je poslednja tvrđava koja je pala pre pada carstva srpskoga. Ta Tvrđava despota Đurađa Brankovića je ona koja je ostala još 70 godina posle Kosovskog boja. Mi sad tu pričamo o 500 godina pod Turcima, pa nije bilo 500 godina. Ipak je taj Đurađ Branković nešto radio do te 1459. godine.”

Aca Seltik nedavno je u koautorstvu sa Nišlijom Milošem Petkovićem objavio knjigu “Usnuli zmajevi”. Šta mislite gde je održana prva promocija ovog fantastičnog romana?

“Prva promocija “Usnulih zmajeva” bila je u Golupcu. i tamo smo išli na Tvrđavu. To će tek biti turistički dragulj. I konačno,  Kelti su snimali  “R&R to Dablin”, jednim delom, u tvrđavi koja se zove “Zmijsko gnezdo”, u Crnoj Gori. Mene stalno putevi vuku u neke tvrđave, ali u nekom širem smislu moja tvrđava je moja porodica. To je tvrđava koju ja beskompromisno branim svim raspoloživim sredstvima i tu nema nikakvih kompromisa”.

Putevi su Acu Seltika vukli do raznih zidina brojnih tvrđava u kojima je nastupao sa Keltima i to je nekako prirodno.

“Svirali smo i na niškoj Tvrđavi, svirali smo i u Smederevskoj, svirali smo na Kalemegdanu. Plan i jeste da Kelti sviraju na Golubačkoj tvrđavi, u nekom trenutku sledeće godine. Videćemo da li sledeće ili one tamo, otom- potom. Svirali smo na još nekoliko tvrđava. Petrovaradin, eto konkretno. Ima to neku svoju specifičnu vrednost, hajde da se izrazim onako prirodnjački. Fizika. Ima to svoju specifičnu gustinu. Ne bih baš sada da upotrebim ono “Zeitgeist” – duh vremena, ali Kelti imaju dovoljno pesama koje mogu da tekstom i duhom same pesme publiku prebace u to vreme kada je publika živela svojim punim životom. Zato je taj ambijent jako bitan. E sad, da sviramo power ili epic metal to bi imalo još širi značaj, ovako se to završava na pojedinačnim pesmama. E sad, ceo opus je mnogo širi.”

Sećate se početka Acine priče – glavni značaj tvrđave je tvrđava kao uporište - moja tvrđava je moja porodica, rekao nam je tokom razgovora. Takođe, prva asocijacija na tvrđavu, u stvari, bila je knjiga. Koliko je tvrđava inspirativna za mesto događanja svih onih priča koje će Aca tek napisati, koliko je kao ambijent i prostor uklopiva za recimo nastavak “Usnulih zmajeva”? 

“Tvrđava kao uporište. Zato sam ja namerno i rekao porodica. To je moje uporište. To je tačno onaj moj centar sveta, koji je sa svih strana zaštićen na sve moguće načine, što se nas koji smo u toj porodici tiče. A kada pričamo o tvrđavi kao inspiraciji, ona svakako ima svoje mesto, jer tvrđava je bila centar društvenog života, centar umetničkog života u srednjem veku. Kod Miloša i mene u ovom kontekstu nema mesta iz prostog razloga što je radnja knjige smeštena u vreme pre nego što su tvrđave građene. Shodno tome, neka utvrđenja da, ali tvrđave kao tvrđave ne. Dakle, ne kažem da možda u nekom trenutku nećemo asocirati nečim, nekom fortifikacijom na značaj koji tvrđava ima, ali to nije to doba. E sada, kad razmišljam unapred, četvrta knjiga će biti ludački posebna. Imaće te elemente tvrđave koja je neosvojiva i u koju se ulazi samo po pozivu. Dakle, ne tvrđava u bukvalnom smislu, ali u metaforičnom sigurno da”. - objasnio nam je frontmen pravoslavnih Kelta za kraj divnog druženja i razgovora.

Ovo je bila "Moja tvrđava – moja priča" Ace Seltika, čoveka koga nimalo slučajno putevi vuku u razne tvrđave, čoveka koji svoja uporišta srčano čuva.

Serijal „Moja Tvrđava, moja priča“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara