Home  |  Program  |  Projekti  |  Reči bez diskriminacije  |  Ni "vezan", ni "prikovan" ni "čitav život u njima" već korisnik kolica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reči bez diskriminacije

27. 11. 2019. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio

Ni "vezan", ni "prikovan" ni "čitav život u njima" već korisnik kolica

Već smo razjasnili da je veoma diskriminatorno govoriti za nekoga da je vezan ili prikovan za kolica, da živi u njima. Da li na taj način kolica nekako postaju neželjeno lično svojstvo osobe sa invaliditetom?

„Ja nisam  protiv toga da korisnik kolica bude lično svojstvo. Ima tu mnogo sporenja među nama koji radimo ovaj posao a i sami smo OSI. Kako god mi okrenuli, oštećenje i pomagalo nekako definišu lično svojstvo. Ono što je međutim važno jeste da dođemo na taj nivo komunikacije a baš ovakvi razgovori nas vode do toga, da se shvati ono zbog čega i nastaje diskriminacija, da je OSI, invaliditet, to što sam korisnik kolica – jedno od mojih svojstava. “ – Ivan ističe da se on zbog toga ponosi.

„Učestvovao sam na paradama za OSI, na dve a imam nameru da odem na još neke. Postoje Parade ponosa za OSI U Briselu i Strazburu – tamo gde treba što se Evrope tiče. Upravo to, ako sam ponosan ja ću reći da to jeste jedno od mojih svojstava, ali ne i jedino. Ima protivnika toga da invaliditet prihvate kao lično svojstvo i to među istaknutijim liderkama i liderima pokreta OSI ne samo Srbije nego ex -YU. Ovo isto dešava se i u EU i to je veliki problem“ – naglašava Novković i dodaje da ako se već čovek bori za to da bude ponosan, jak, vidljiv onda je neshvatljivo da oštećenje jeste jedno od svojstava.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara